Robotstøvsuger Test: De 6 beste (2024)

De 6 beste robotstøvsugere

I vår robotstøvsuger test kan du lese om det vi mener er markedets beste robotstøvsugere, med- og uten tømmestasjon. På denne siden fokuserer vi på vanlige modeller uten tømmestasjon, mens her kan du lese om robotstøvsugere med tømmestasjon.

Først presenterer vi den beste robotstøvsugeren blant de billigste, deretter den beste robotstøvsugeren for tepper, og til slutt den mest komplette robotstøvsugeren med mopp for alle utfordringer.

  • I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.

    Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.

Robotstøvsuger med mopp

Robotstøvsugere som både støvsuger og mopper gulvet med vann har blitt veldig populært de siste årene, med markedsledende Roborock (eies av Xiaomi) i front.

Roborock S8 som kom på markedet i 2023 er enda bedre til å moppe gulv, men også bedre på tepper da iRobot sitt patent på doble motgående børster har blitt åpent for alle. Men hvis du har parkett- eller tregulv skal du aldri moppe gulvet med vann.

Hvis du har gulv i heltre eller parkett må du ikke bruke robotstøvsuger med mopp!
— Vi anbefaler

Heltre og Parkett

Vann er tre- og parkettgulv sin verste fiende, og du må unngå så langt det lar seg gjøre å vaske gulvet regelmessig med vann. De fleste robotstøvsugere med mopp kommer med to ulike beholdere, med noen få unntak. Hvis du har heltre- eller parkettgulv må du alltid bruke beholderen for støv.

Rydd før rengjøring

Du har kanskje sett tester med robotstøvsugere som prøver å unngå ladekabler. Dette kan være fornuftig, men rydd det heller bort slik at roboten støvsuger så mye som mulig.

Skrekkhistoriene er at kabelen fester seg fast mens robotstøvsugeren fortsetter å kjøre, men ender opp med å lage store riper i gulvet. Så selv om de har LIDAR navigasjon med et- eller flere kamera i front, så betyr ikke det at du ikke skal rydde først.


Roborock Q5 Pro

Viktigste egenskaper:

✔️ Støvsuger og mopper

✔️ God på tepper

✔️ Stor støvbeholder

✔️ Lidar teknologi

Ting å tenke på:

🔻 Løfter ikke mopp på tepper

🔻 Dårlig på lave hindringer

🔻 Mopp uten vibrasjon

🔻 Liten vanntank

Roborock Q5 Pro er kåret til ny testvinner blant markedets billigste robotstøvsugere. Den bruker presis Lidar-teknologi til å navigere og lagrer et digitalt kart av boligen som du kan se i appen. Der får du også tilgang til praktiske funksjoner som virituelle vegger, no-go soner, og rengjøringsplaner.

Robotstøvsugeren har doble motgående børster som fungerer godt på alle underlag, i tillegg til å ha en vesentlig større støvbeholder enn sine konkurrenter. Robotstøvsugeren har også en enkel mopp .

Ting å tenke på: Selv om robotstøvsugeren navigerer godt ved hjelp av Lidar, har den kun en sensor i front og på siden, og ikke et kamera til å oppdage lave hindringer som leker, sko, hunde- eller kattebæsj, etc. Moppen verken løfter seg automatisk på tepper, eller vibrerer. Vanntanken er også relativt liten.

Alternativ: Hvis du kan gå litt opp i pris anbefaler vi Roborock Q8 Max (se link og pris under) som har et kamera til å oppdage lave hindringer bedre. Hvis du kan betale enda litt mer anbefaler vi å lese om Roborock S8.

Navigasjon

Testvinneren er designet med en Lidar sensor på toppen av robotstøvsugeren, som på bare noen sekunder lagrer et tre dimensjonalt, digitalt kart over leiligheten din. Lidar kan registrere mer enn 1 million posisjoner i sekundet, og brukes blant annet i selvkjørende biler.

Som følge av at dette er en billig robotstøvsuger, har den kun en enkel sensor i front og på høyre side over børsten som skal registrere at den nærmer seg en fast hindring.

Robotstøvsugere som koster litt mer har gjerne også et avansert kamera i front for å oppdage lave hindringer som sko, ladekabler, klær, leker og tilsvarende. En annen svakhet med en slik enkel sensor er at den ikke støvsuger like tett inn mot veggen.

Sugeevne

Roborock Q5 Pro har en sugeevne på 5500 (Pa) og gjør en veldig god jobb på harde gulv, i likhet med markedets beste robotstøvsugere. Den unike med denne modellen fra Roborock, i likhet med enkelte modeller fra iRobot, er at de har doble motgående børster som er bedre på store partikler.

Generelt for robotstøvsugere opplever vi store avvik mellom oppgitt sugeevne (målt i Pascal), og faktisk støvopptak, muligens fordi det ikke er en fast bransjestandard for hvordan dette måles. Vi erfarer at de fleste har god sugeevne på harde gulv med noen unntak, og at god sugeevne på tepper avhenger mer av børstene.

Tepper

Takket være de to motgående børstene (DuoRoller) er robotstøvsugeren også eksepsjonelt god på lave tepper, både hva gjelder små og store partikler, inkludert hår. Likevel er det verdt å nevne at tester viser at andre modeller fra Roborock er bedre på lange hår.

NB: Vær klar over at moppen ikke hever seg automatisk når robotstøvsugeren beveger seg over tepper, og følgelig er det viktig at du setter opp “no-go” soner i appen på mobilen, for å unngå å moppe teppet med vann.

Mopp

Under robotstøvsugeren kan du feste på en mopp som har en vannbeholderen på 180 ml, som for øvrig er litt lite sammenlignet med en del andre modeller. Dette er en veldig enkel mopp som verken løfter seg automatisk på tepper, vibrerer, eller kan reguleres elektronisk ift. mengde vann som skal frigjøres.

Filter

Robotstøvsugeren Roborock Q5 Pro har et EPA 11 filter som fanger 95% av alle støvpartikler i luften ned til 0,3 mikron i størrelse. Hvis du vil ha en robotstøvsuger med høyere filtreringsgrad, anbefaler vi å gå for pluss-versjonen (Roborock Q5 Pro+) fordi støvposene har et E12 filter (99%).

Støvbeholderen er som nevnt blant markedets største blant modeller uten tømmestasjon, og på for Q5 Pro er beholderen på 770 ml.

Årsaken til at robotstøvsugere ikke har like kraftige filtre som luftrensere, eller vanlige støvsugere, er fordi et tettere filter krever vesentlig kraftigere luftstrøm enn det en robotstøvsuger klarer å oppnå.

Driftstid

Robotstøvsugeren fra Roborock kommer med et kraftig batteri på 5200 mAh. Brukstiden for denne modellen går fra 150 - 240 minutter som tilsvarer minimum 2.5 time og 350 kvadratmeter. Da vi testet den i et stort hus, så klarte den fint å rengjøre to ganger uten å måtte lade.

Dersom robotstøvsugeren går tom for strøm mens den rengjør, så vil den gå tilbake for å lade, og når den har fullt batteri går den automatisk tilbake der den avsluttet for å fortsette. Dette aktiverer du i applikasjonen på mobilen.

Funksjoner

Vi anbefaler at du laster ned appen på mobilen, og kobler til robotstøvsugeren med WiFi nettverket ditt hjemme, slik at du får full tilgang til alle funksjonene vi skal beskrive her.

Etter du har lastet ned appen må du la robotstøvsugeren kjøre minimum en full runde for å lagre et fullstendig kart over etasjen, før du tar i bruk funksjoner som virituelle vegger, no-go soner, og punkt-rengjøring. Du kan lagre et unikt kart for 4 etasjer (dock må også flyttes).

Når kartet over etasjen er lagret, kan du sette opp virituelle vegger og no-go soner på kartet i appen, hvis du ikke ønsker at robotstøvsugeren skal bevege seg f.eks. i nærheten sengen til husdyrene.

Du markere områder og rom via appen på mobilen hvor du vil den skal rengjøre punktvis, for eksempel hvis du vil at den bare skal støvsuge inngangspartiet. Robotstøvsugeren kan også enkelt bevege seg over dørterskler på 2 cm.

Brukervennlig

Jeg har testet nesten alle Roborock sine robotstøvsugere de siste årene, og Roborock Q5 Pro er like enkel som resten av porteføljen. Men, ettersom Roborock sine modeller ofte har flere funksjoner enn sine konkurrenter, tar det litt lenger enn f.eks. iRobot.

Heldigvis skal du sjeldent inn i appen etter at du har valgt de innstillingene du ønsker.

Annonse

iRobot J7

Robotstøvsugeren iRobot J7 er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ God navigasjon

✔️ Beste på tepper

✔️ Praktiske funksjoner

✔️ Super brukervennlig app

Ting å tenke på:

🔻 Kort batteritid (75 min)

🔻 Krever hyppig rengjøring

🔻 Navigerer uten Lidar sensor

iRobot J7 er kåret til ny testvinner blant de beste robotstøvsugere for parkett og tregulv, uten mopp. Husk at du skal aldri vaske parkett- og tregulv med vann, noe alt for få faktisk er klar over når de kjøper robotstøvsugere med mopp.

Den er overlegen på tepper sammenlignet med alle andre modeller på markedet, med unntak av Roborock S8 som kommer våren 2023. Du har tilgang til alle de viktigste funksjonene i den super intuitive appen, og J7 kommer garanterer at støvsugeren ikke kjører over hunde- eller katte avføring.

Ting å tenke på: iRobot J7 har ingen Lidar sensor, men kun et kamera i front som både skal lagre leiligheten digitalt for smart navigering- og brukes til å unngå hindringer. Robotstøvsugeren gjør likevel en overraskende god jobb med å navigere rundt møbler og hindringer.

Navigasjon

Som forklart innledningsvis har iRobot J7 kun et “PrecisionVision-navigation” kamera i front som både skal lagre etasjen digitalt- og navigere rundt hindringer. Kameraet har også et lys for å sikre at robotstøvsugeren kan navigere i mørket.

Vi erfarer at iRobot J7 navigerer overraskende bra i vårt test-miljø på 25 kvm, men den er ikke like effektiv når den både skal navigere- og unngå lave hindringer samtidig, slik som under spisebord og stoler. Den unngår også et område på 20 cm ved ladestasjonen.

Konkurrenter som Dreame og Roborock har modeller som er designet med en Lidar laser til å lagre etasjen digitalt, i tillegg til at de har et kamera og infrarøde lasere for å oppdage hindringer. Lidar kan for øvrig også navigere i mørket.

Robotstøvsugeren tar også bilder av objekter og hindringer som blir sendt til appen, slik at du kan bestemme hvordan støvsugeren skal håndtere slike hindringer i fremtiden.

Sugeevne

Generelt for robotstøvsugere opplever vi store avvik mellom oppgitt sugeevne (målt i Pascal), og faktisk støvopptak, muligens fordi det ikke er en fast bransjestandard for hvordan dette måles. Vi erfarer at de fleste har god sugeevne på harde gulv med noen unntak, og at god sugeevne på tepper avhenger mer av børstene.

iRobot er en av få som bevisst har sluttet å oppgi sugeevne målt i Pascal (Pa), noe vi støtter ettersom både våre egne tester, inkludert eksterne tester viser at høy sugeevne ikke er nødvendig på harde gulv, og fordi god sugeevne på tepper avhenger mer av børstene.

Tepper

Noe av det mest interessante med iRobot J7, som vi har målt til å ha under halvparten av suge kapasiteten (Pa) sammenlignet med modeller som Roborock S7 MaxV, er at iRobot J7 gjør en mye bedre jobb på tepper.

Børster til iRobot J7 robotstøvsuger

Dette er takket være de unike, og tidligere patenterte børstene sine som Roborock S8 har kopiert når den blir lansert våren 2023.

Disse børstene roterer mot hverandre slik at de trenger dypere ned i tepper, og de løfter lettere opp partikler fra gulvet, og på den måten stiller lavere krav til høy sugeevne. Uten børster med hår er det også lettere å vedlikeholde de.

Filter

Testvinneren fra iRobot har et Aeroforce High Efficiency filter som fanger opp til 99% av støvpartiklene på gulvet. Dette tilsvarer et HEPA 12 filter, noe vi ikke har sett hos noen andre robotstøvsugere. Roborock bruker f.eks. et EPA11 filter som fanger 95%.

Driftstid

iRobot J7 har en batterikapasitet på opp mot 75 minutter (2200 mAh), som er i det lavere sjiktet i dagens marked.

Den vil likevel kunne støvsuge opp mot 120 kvm før den må tilbake å lade. Når den begynner å tå tom for strøm så vil robotstøvsugeren gå tilbake til ladestasjonen automatisk, for så å fortsette der den avsluttet.

Funksjoner

Vi anbefaler at du laster ned appen “iRobot Home” på mobilen din, slik at du får full tilgang til alle de praktiske funksjonene som virituelle vegger, no-go soner, mulighet til å lagre unike kart opp til ti etasjer, punkt rengjøring, med flere.

Før du tar i bruk disse funksjonene må robotstøvsugeren kjøre minst en full runde i etasjen for å lagre et komplett digitalt kart. Vi anbefaler at du kjører et par fulle runder for å sikre den beste mappingen av boligen.

Hvis du bor i et hus over flere etasjer kan du lagre et unikt kart for opp til 10 etasjer, som virker litt unødvendig da selv ikke verdens rikeste bor i hus over så mange etasjer.

I det digitale kartet av leiligheten din kan du dele opp rommene med navn som kjøkken, stue, spisestue, bad, og soverom, for så å sende robotstøvsugeren til å punkt rengjøre bare støvsuge kjøkkenet etter dere har spist middag, eller bare inngangen når dere har hatt besøk.

Hvis det er deler av leiligheten hvor du ikke ønsker at støvsugeren skal bevege seg, f.eks. over et spesielt teppe, eller ved vannskålen til husdyrene, så kan du sette opp no-go soner og virituelle vegger i appen.

Robotstøvsugeren går over tepper og dørterskler på 1.6 cm, men vår erfaring er at den kan komme seg over terskler opp mot 2 cm hvis terskelen er kappet i kantene. For å være sikker, eller hvis du har veldig høye terskler kan du kjøpe små ramper til robotstøvsugeren.

Brukervennlig

Betjeningen på mobilen som styres via iRobot HOME-appen er utrolig enkel å konfigurere. Alt er tilgjengelig på norsk, og de ulike funksjonene er lett å navigere i mellom.

iRobot HOME-appen har 4.6 av 5 stjerner, men noen negative erfaringer for enkelte da det ikke kommer så tydelig frem at du ikke kan koble støvsugeren med 5GHz-nettet. Så koble til det vanlige nettet.

Annonse

Roborock S8

Viktigste egenskaper:

✔️ Helt overlegen navigasjon

✔️ God på tepper

✔️ Effektiv mopp funksjon

✔️ Unngår alle hindringer

✔️ Praktiske funksjoner

Ting å tenke på:

🔻 EPA 11 filter (95%)

🔻 Krever hyppig rengjøring

Roborock S8 er kåret til ny testvinner blant markedets beste robotstøvsugere med mopp, spesielt godt egnet for boliger med laminatgulv som tåler å vaskes med vann. Hvis du har parkett- eller tregulv anbefaler vi å gå for iRobot J7, eller en modell uten avanserte moppe funksjoner.

Testvinneren fra Roborock er helt overlegen på å navigere samtidig som den unngår lave hindringer, og har alle egenskaper og funksjoner du kan få behov for blant modeller uten tømmestasjon. Du kjøper Roborock S8 hvis du vil ha den beste- og mest komplette robotstøvsugeren med mopp.

Ting å tenke på: Sammenlignet med vår tidligere testvinner (Roborock S7 MaxV) har S8 modellen 15% kraftigere sugeevne, 33% større vanntank, og har nå doble motgående børster som gir mye bedre opptak, spesielt på tepper. Begge Roborock-modeller har EPA 11 filter med noe lavere filtergrad enn iRobot.

Navigasjon

Roborock S8 har kanskje den mest avanserte kombinasjonen av sensorer for å kunne navigere raskt og effektivt, uavhengig av tøffe utfordringer og lysforhold. På toppen er det plassert en Lidar sensor som lager et digitalt kart av boligen din, og kan lagre opp til 4 unike etasjer.

Foran robotstøvsugeren sitter et avansert navigasjonssystem kalt for “Reactive 3D”, for å oppdage alle typer hindringer som ligger for lavt for Lidar sensoren å oppdage, og fungerer på følgende måte:

  • De to infrarøde lysene krysser hverandre og gir robotstøvsugeren et 3D dybdesyn som kan måle avstanden til objektet med høy presisjon, og samtidig måle størrelsen i forhold til størrelsen på rommet som Lidar sensoren måler.

  • Kamera i front som fanger detaljerte bilder av objektene, inkludert tekstur.

Sammenlignet med “S7 MaxV” har ikke “S8” et (RGB) fargekamera bak de to 3D lysene som S7 MaxV brukte for å identifisere og huske ulike hindringer i boligen din. Vi er ikke kjent med hvorfor Roborock har gjort denne endringen, men vi antar at det har noe med pris eller reell nytteverdi å gjøre.

Selv om Roborock S8 håndterer de fleste hindringer, anbefaler vi at du holder det ryddig når robotstøvsugeren kjører, slik at den får rengjort mest mulig av alle flatene i boligen din.

Sugevne

Vi har erfart at oppgitt sugeevne (Pa), ikke alltid har en direkte sammenheng med hvor god støvopptaket. Følgelig anbefaler vi at du ikke låser deg for mye til hvor “kraftig” en robotstøvsuger er på papiret.

Testvinneren S8 markedsføres med en sugeevne på 6000 (Pa), og håndterer de vanligste utfordringene som sølt kaffepulver og frokostblanding. Men, det som er veldig interessant er at iRobot J7 som vi har målt til å ha under halvparten av sugeevnen, presterer like godt på harde gulv.

Tepper

S8 er den første robotstøvsugeren fra Roborock som kommer med to børster istedenfor en, og har kopiert designet til iRobot som ikke lenger har patentet på denne teknologien. Med to motgående børster blir opptaket av partikler mye mer effektivt, spesielt også på tepper.

Roborock S8 med doble børster

Det som er nytt og foreløpig unikt med S8 er at når den registrerer at den er på et teppe, så vil den kutte vanntilførselen, og så heve moppen 5 mm opp, før den øker sugeevnen for å få mer opp fra teppet.

Mopp

Noe av det beste med robotstøvsugeren Roborock S8 er den unike- og avanserte moppe funksjonen som passer utmerket til boliger med laminatgulv. Moppen beveger seg i en sonisk bevegelse som trykker mot gulvet, og på den måten vasker gulvet mer effektivt.

Støvsugeren registrerer automatisk at den beveger seg over et teppe, og samtidig hever den moppen for å unngå å moppe teppet.

Filter

Robotstøvsugeren har et vaskbart E11-filter (Efficiency Particulate Air) som fanger opp til 95% av støvpartikler på gulvet. Dette er dårligere filtrering enn eksempelvis iRobot J7 sitt filter som tilsvarer et H12 filter (99%).

Driftstid

Den har en batteri kapasitet på 180 minutter (5200 mAh) avhengig av underlaget og utfordringer. Dersom du bare har parkett så vil den kunne støvsuge et areal på opp mot 300 kvm, og litt mindre hvis du har tepper.

De fleste robotstøvsugere, inkludert denne, vil uansett gå tilbake til ladestasjonen automatisk for å lade opp ved lavt batteri, for så å fortsette der den avsluttet.

Funksjoner

Robotstøvsugeren S8 kommer med en rekke praktiske egenskaper som vi kjenner til fra S7 MaxV og den billigere testvinneren Dreame L10 Pro. Last ned “Mi Home” appen for å få full tilgang til alle funksjoner.

Roborock har også utviklet noe de kaller for sonisk mopping, som betyr at moppen vibrerer 3000 ganger i minutter og på den måten skrubber istedenfor å bare skli over. Samtidig har moppen et konstant trykk på 600 gram for grundigere rengjøring.

En annen kjent funksjon er at du kan lagre kartet av opp til 4 etasjer, noe som sikrer at robotstøvsugeren rengjør like effektivt i alle rom og etasjer - hver gang.

I mobil-appen kan du enkelt sette opp virituelle vegger hvor du ikke ønsker at støvsugeren skal bevege seg, som for eksempel hvis du har et veldig dyrt teppe, eller der hvor katten spiser eller sover.

Etter støvsugeren har gått noen ganger og kartlagt etasjen, så kan du dele opp kjøkkenet, stuen, soverommet, badet osv i mobil-appen, for så å la støvsugeren rengjøre punktvis. Dette er veldig nyttig for å rengjøre kjøkkenet etter dere har laget mat.

Den er også kompatibel med Google Home som er ypperlig for deg som ønsker deg et smartere hjem hvor du kan styre robotstøvsugeren via talestyring.

Brukervennlig

Sammenlignet med appen fra iRobot kan nok flere oppleve “Mi Home” appen som litt mer teknisk, og avansert. Så skal det også sies at det har kommet flere oppdateringer de siste årene som følge av hvor populær Roborock har blitt i Norge, men enn så lenge er den ikke tilgjengelig på norsk.



Velge robotstøvsuger

En robotstøvsuger er en støvsuger som gjør jobben nesten helt alene. Det eneste du trenger å gjøre, er å legge til rette for at gardiner, stoler, lade-kabler og andre gjenstander ikke ligger i veien for robotstøvsugeren.

Sugeevne

Sugeevnen på en robotstøvsuger er evnen den har til å få opp støv og partikler fra alle typer underlag. Sugeevnen avhenger av flere faktorers som sugekapasitet (Pa), børstens tilpasning til underlaget, børstenes design og filter.

  • Sugetrykket (Pa) er trykket støvsugeren gir mot underlaget. Med høyere sugetrykk mot underlaget, desto lettere får støvsugeren opp støv og smuler. Alt over 2000 (Pa) gjør en god jobb. 2000 (Pa) er det samme som 2.0 (kPa).

  • Børstenes utforming og bevegelse avgjør hvor enkelt robotstøvsugeren får opp støv, partikler og hår fra tepper. iRobot sine doble børster reduserer luftstrømmen som igjen påvirker sugeevnen av små- og store partikler, spesielt i kriker og kroker.

  • EPA 11 filteret som de aller fleste robotstøvsugere har krever ikke like høyt sugetrykk (Pa) som tettere filtre (hepa 12/13), og det bidrar til bedre sugeevne (luftstrøm), men tar ikke de aller minste partiklene.

Motor-watt (W) er hvor mye strøm robotstøvsugeren trenger for å fungere. Dette er ikke utslagsgivende for hvor god jobb den gjør.

Driftstid

Driftstiden til en robotstøvsuger avhenger av flere faktorer, men en god indikator er å se på batterikapasiteten (mAh). Driftstiden til robotstøvsugere varierer fra 45 minutter til 180 minutter, og flere returnerer til ladestasjonen automatisk, for så å fortsette.

Navigering

En god robotstøvsuger skal både lagre et kart over leiligheten for å sikre at den kommer til overalt, men den må også navigere godt rundt møbler og hindringer. Her brukes det ulike teknologier som LIDAR Slam, vSlam, eller iAdapt sensorer i kombinasjon med et- eller flere kamera, lys osv.

Eksterne tester viser at robotstøvsugere med LIDAR rengjør ca. 30 % raskere enn robotstøvsugere som ikke bruker LIDAR. En annen fordel er at LIDAR kan rengjøre i mørket, mens vSlam og andre typer kamera trenger lys for å navigere.

Vaske gulvet

Flere robotstøvsugere kommer med en vanntank og en mopp som også vasker gulvet, uten vaskemiddel (foreløpig). De beste modellene regulerer mengden vann elektronisk, og de aller beste løfter moppen på tepper, og har et kraftigere trykk mot gulvet.

Tepper

De aller de fleste robotstøvsugere gjør en veldig god jobb på harde gulv, men nesten alle har utfordringer på tepper, spesielt med små partikler, støv, og matrester. Det er utformingen på børstene som er avgjørende, ikke batteriet eller sugeevnen.

- Derfor ser vi en utvikling i Roborock sine børster fordi de vil bli bedre på tepper.

Filter

Uten et godt filter så blåser de minste støvpartiklene rett ut igjen. De beste modellene har et HEPA-filter som fanger opp mellom 99,95 % av støvpartiklene. Bedre filter = tettere filter og krever høyere luftstrøm for god nok effekt.

Funksjoner

Vi mener at de viktigste funksjonene for en robotstøvsuger er å kunne markere soner hvor robotstøvsugeren ikke skal rengjøre slik som tepper, og dele opp etasjen i rom for å kunne velge å bare rengjøre kjøkkenet etter middagen.

For deg med hus / leilighet over flere etasjer så er det veldig praktisk å kunne lagre unike kart for hver etasje. Hvis du har Google Home / Alexa, er det også praktisk å kunne styre robotstøvsugeren med stemmestyring.

Dørterskel

Hvis du har en leilighet med flere rom og dørterskler må du måle høyden på disse før du kjøper en ny robotstøvsuger. Avhengig av produsent så varierer dette fra 1.6 cm til 2 cm.

Brukervennlig

For å få fullt utbytte av en robotstøvsuger så må den kobles til en smarttelefonen. En stor utfordring er at disse appene ofte er lite brukervennlige, eller bare tilgjengelig på engelsk, og ofte må du koble til på nytt flere ganger over tid.

Vedlikehold

Det å vedlikeholde en robotstøvsuger kan ofte ta mye tid. Du må rengjøre børstene for støv og hår, spesielt dyrehår, og du må tømme støvbeholderen for hver gang. Derfor anbefaler vi robotstøvsugere med stasjon for tømming av støv.


Lidar vs Vslam

Neato var de første som introduserte LIDAR teknologien, mens iRobot introduserte vSlam (kamera). De har begge sine fordeler og ulemper, så derfor begynner flere nå å kombinere disse teknologiene, slik som Roborock og Dreame.

De mest avanserte robotstøvsugerne i 2022 kombinerer både LIDAR, vSlam, og 3D lasere for å gi enda bedre dybdesyn for navigering slik at de kan planlegge 8 meter frem.


Spørsmål robotstøvsugere

  • DescriptioEn robotstøvsuger gjør ikke en god nok jobb alene fordi den ikke kommer til bak møbler, vaskemaskinen, sengen og enkelte typer møbler. Du må enten ha en trådløs håndstøvsuger eller en vanlig støvsuger med ledning.

  • Ja, flere robotstøvsugere kan vaske gulvet, men stort sett bare med vann uten vaskemiddel. Husk å sett opp no-go soner så den ikke vasker teppene dine, eller kjøp Roborock S7 som løfter moppen når den registrerer at den er på et teppe.

  • Fra alle testene vi har gjennomført både hjemme og i butikk, så er ingen støvbeholdere i robotstøvsugere store nok, slik at de alltid må tømmes etter hver gang. Unntaket er så klart for robotstøvsugere med tømmestasjoner slik som iRobot I+ serien.

  • Lidar er en laserteknologi som i prinsippet brukes til å dokumentere alle slags objekter i tre dimensjoner, raskt og svært effektivt. Det brukes f.eks. i selvkjørende biler. En moderne LIDAR kan registrere mer enn 1 million posisjoner per sekund.

  • Vi opplever at iRobot er litt bedre på tepper, samt vedlikehold og hår fra husdyr, mens Xiaomi, Roborock og Dreame har kraftigere batteri med flere funksjoner som fungerer litt bedre over større flater og flere etasjer.

    Neatsvor har kommet godt ut i noen tester nylig (forbrukerliv, nettavisen) som den kraftigste i markedet, men vi har ikke hatt tid til å teste den enda.

 

Tidligere testvinnere

- Dreame L10 Pro