Luftfukter Test: De 4 beste (2024)

Luftfukter Test

I vår luftfukter test har vi vurdert et stort utvalg av alle typer luftfuktere, og kåret 4 testvinnere i ulike prisklasser. Vi ser på utvalgskriterier som hvor mye- og hvor effektivt de tilfører fuktighet, hvor stort rom de kan brukes i, funksjoner som filter, hygrostat, bruk, omtaler og pris.

Mot vinteren faller den relative luftfuktigheten innendørs gradvis ned mot 20 - 30%, som kan gi plager som tørr hud, slimhinner, øyne eller utslett. Treverket i boligen din kan også sprekke. En luftfukter bidrar til å opprettholde riktig luftfuktighet inne i fyringssesongen på rundt 40%.

  • I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.

    Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Ingen kan kjøpe seg omtale på anbefaler.com.

    Når vi tester produkter fysisk så pleier vi å gjøre dette i butikker, men det er ikke uvanlig at vi kjøper, eller får låne flere produkter. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.

Air & Me Gota

Luftfukteren Air&Me er kåret til testvinner blant de litt mindre modellene

Viktigste egenskaper:

✔️ Kapasitet: 30 - 45 kvm

✔️ Lydnivå: 35 dB

✔️ HygroSmart

Ting å tenke på:

🔻 Krever hyppig rengjøring

🔻 Uten regulerbar hygrostat

🔻 Liten vanntank

🔻 Pris ved vurdering: 999,-

Air&Me Gota er kåret til testvinner blant markedets billigere luftfuktere i forhold til pris. Dette er en ultrasonisk luftfukter som tilfører synlig kald damp i rom fra 35 - 50 kvm. Den er stillegående, enkel å betjene, tar liten plass, og den regulerer tilføringen av fuktighet automatisk for optimalt inneklima.

Ting å tenke på: Som med alle ultrasoniske luftfuktere krever de hyppig rengjøring, og gjerne hver 3. dag dersom den brukes daglig. Selv om den har automodus som holder fuktigheten mellom 48 - 53% (hygroSmart), kan du ikke selv bestemme maksimal fukt tilførsel utenom dette.

Kapasitet

Luftfukteren Air&Me Gota tilfører 350 ml fuktighet per time. I en bolig med god ventilasjon kan den brukes i rom opp til 30 kvm, men uten ventilasjonsanlegg fungerer den i rom opp til 45 kvm. Vi anbefaler å bruke den i mindre rom da det gir bedre effekt.

Vanntanken er på 3 liter som gir en brukstid på ca. 10 timer.

Funksjoner

I motsetning til å ha en integrert hygrostat som lar seg automatisk velge ønsket relative luftfuktighet som luftfukteren skal jobbe mot, har Air&Me Gota det som kalles for HygroSmart som tilsvarer automodus.

Når du aktiverer HygroSmart vil luftfukteren prøve holde den relative luftfuktigheten mellom 48% - 53% automatisk. På litt bedre luftfuktere har du som regel både en integrert hygrostat, og automodus tilsvarende HygroSmart.

Lydnivå

Testvinneren Air & Me Gota har et lydnivå i underkant av 35 desibel, som er å forvente for de aller fleste ultrasoniske luftfuktere som slipper ut synlig fuktighet.

Filter

Luftfukteren har et kalkfilter for å redusere kalken i vannet, som anbefales å bytte minimum en gang i året.

Rengjøring

Dette er en luftfukter som spyr ut en kjølig damp og bør rengjøres ofte, gjerne en gang i uken. Desinfiser med klor og skyll godt. Tøm og rengjør alltid beholderen når den ikke brukes for å hindre legionellasmitte. Trekk ut kontakten før rengjøring.

Fylle vann

Dessverre er det litt klønete å etterfylle luftfukteren med da du må snu den på hodet og etterfylle vannet fra undersiden. De mest praktiske modellene lar seg etterfylle vann rett fra toppen eller siden.

Annonse

Stylies Orion

Den evaporative luftfukteren Stylies Orion er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Kapasitet: 35 - 50 kvm

✔️ Lydnivå: 19 - 22 dB

✔️ Integrert hygrostat

✔️ Enkelt å fylle vann

Ting å tenke på:

🔻 Ikke lett å se at den er på

🔻 Ikke lett å se om den er tom

🔻 Pris ved vurdering: 1699,-

Stylies Orion er testvinner blant markedets billigere luftfuktere, og kan brukes effektivt i rom fra 35 - 50 kvm. Dette er en evaporativ luftfukter som tilfører usynlig damp ekstremt stillegående. Den har integrert hygrostat, det er super enkelt å etterfylle vann, og den bruker svært lite strøm.

Evaporative luftfuktere kan oppleves som tryggere enn ultrasoniske med synlig damp, fordi det ikke er fare for legionellasmitte (fhi) i vanntanken, og de regulerer seg naturlig for å ikke tilføre for mye fuktighet. Hvis ikke du kjøper en evaporativ luftfukter så sikre deg at den har automodus eller tilsvarende.

Ting å tenke på: Evaporative luftfuktere tilfører usynlig damp så det kan være vanskelig å se om den er tom for vann. Den er også så stillegående at det er vanskelig å se om den er operativ.

Kapasitet

Ettersom evaporative luftfuktere regulerer seg i større grad mer naturlig avhengig av hvor tørr luften er fra før, vil dette også påvirke hvor mye fuktighet de tilfører luften. I fyringssesongen når luften er på sitt tørreste, vil Stylies Orion kunne tilføre opp til 350 ml fukt i timen.

Det betyr at du kan bruke den i rom opp til 35 kvm hvis du bor i en bolig med god ventilasjon, og 50 kvm i boliger med dårlig ventilasjon. Årsaken til dette er at leiligheter med god ventilasjon sirkulerer ut mer av luften.

Vanntanken er på hele 6 liter som skal gi en brukstid på alt fra 17 til 40 timer avhengig av tiden på året og effektnivået du velger, men i fyringssesongen er det nok nærmere 17 timer.

Funksjoner

Evaporative luftfuktere som Stylies Orion har en naturlig hygrostat som tilfører mer fuktighet når luften er tørr, og mindre fukt når den relative luftfuktighet er høy fra før.

Du kan overstyre dette ved å velge mellom 5 nivåer for å unngå at den tilfører mer fuktighet i luften enn du måtte ønske. Laveste nivå stopper på 35%, mens nivå 3 stopper på 50%.

Lydnivå

Stylies Orion er markedets mest stillegående luftfukter fra 19 - 22 desibel som er ekstremt lavt. Det er så lavt at det er vanskelig å vite om den er av- eller på. Lyden varierer avhengig av hvilket nivå du har valgt, og hvor tørr luften er.

Filter

Luftfukteren fungerer ved at en spesiell porøs filtermatte trekker til seg vannet i tanken. Deretter blåser viften den tørre luften gjennom dette filteret slik at luften tar til seg fuktighet, som blåses ut i rommet. Filteret renser ikke luften slik som luftfukteren Boneco H300 med et partikkelfilter.

Det følger med et anti-bakterielt Clean Cube filter som forhindrer at det vokser bakterier i vanntanken, opp til 12 måneder før det må skiftes ut.

Rengjøring

En av fordelene med evaporative luftfuktere som tilfører usynlig damp, er at de ikke må rengjøres like ofte som ultrasoniske med synlig kald damp (hver 3. dag). Bruker du den daglig anbefales det å rengjøre den en gang i uken. Hvis du ikke har et avkalkingsmiddel kan du bruke eddik.

Fylle vann

En annen fordel med Stylies Orion er at det er superenkelt å etterfylle vann fra siden av luftfukteren. De aller fleste luftfuktere må tas fra hverandre, eller ved å demontere vanntanken.

Evaporativ luftfukter

Det unike med evaporative luftfuktere som dette er at de tilfører mer fuktighet naturlig, desto mer tørr luften blir. Det betyr at den tilfører mer fuktighet når den relative luftfuktigheten i rommet synker, og mindre når luftfuktigheten øker - innenfor nivåene (1-5) du har valgt på hygrostaten.

Det betyr at hvis du velger nivå 1 vil luftfukteren stoppe for å unngå å gå over 35%, men tilføre mer fuktighet hvis luften tørker mer ut. Vi anbefaler forøvrig nivå 3 (ca. 50%) på høsten, og nivå 2 på vinteren (ca. 40%) fordi det er nesten umulig å holde luftfuktigheten høyere på den tiden av året.

Annonse

Meacomist Deluxe

Luftfukteren Meacomist Deluxe er kåret til testvinner blant de litt bedre modellene

Viktigste egenskaper:

✔️ Kapasitet: 40 - 57 kvm

✔️ Lydnivå: 35 - 45 dB

✔️ Integrert hygrostat

✔️ HEPA 11 filter (95%)

✔️ Varm eller kald damp

Ting å tenke på:

🔻 Krever hyppig rengjøring

🔻 Mindre praktisk å fylle vann

🔻 Pris ved vurdering: 2499,-

MeacoMist 202 Deluxe er testvinner og tilnærmet komplett i rom fra 40 - 57 kvm. Det er en ultrasonisk luftfukter som tilfører synlig kald damp. Den har integrert hygrostat, automodus, HEPA 11 filter med ionisering, kalkfilter, UV-lys i vanntanken - og valgmulighet for varm damp som tas opp raskere i luften.

Ting å tenke på: HEPA 11 filteret er ikke stort- og tett nok til å ta de minste partiklene i luften. Som alle ultrasoniske luftfuktere krever de hyppig rengjøring for å unngå legionellasmitte. For å fylle vann må du ta ut vanntanken.

Kapasitet

Produsenten oppgir et areal på 30 kvm men dette avhenger veldig av hvordan planløsningen er hos deg, hvor mye du lufter, og hvordan type ventilasjon du har.

MeacoMist 202 Deluxe kommer med mulighet for å tilføre varm fuktighet (400 ml) ved ca. 30°C, som tas raskere opp i luften enn det kald damp gjør (300 ml). Det gjør at luftfukteren kan tilføre mer fuktighet i et større rom.

Hvis vi tar utgangspunkt i varm (30°C) damp vil luftfukteren fungere i rom opp til 40 kvm i en bolig med god ventilasjon, og i rom opp til 57 kvm i en bolig uten ventilasjon. Dette er fordi boliger uten ventilasjon holder på mer av fuktigheten i luften.

Vanntanken er på 5.3 liter som gir en maksimal brukstid på 50 timer.

Funksjoner

Med Meacomist Deluxe kan du velge mellom kald og “varm” fukt. Dette betyr ikke at vannet koker som på varmdamp luftfuktere, men at vannet varmes (tempereres) litt. Dette gir en mer behagelig puste opplevelse, og fuktigheten tas lettere opp i luften.

Testvinneren kommer med integrert hygrostat som gjør at du kan se hvilken fuktighet du har i rommet, i tillegg til at den automatisk regulerer fuktighetsnivået. Du kan velge mellom 40% til 80 % luftfuktighet med 5 % intervaller.

Luftfukteren har et lite HEPA 11 filter som renser luften for de største partiklene (95%). Sammenlignet med tradisjonelle luftrensere så er dette et mindre filter. Den eneste luftfukteren som har et fullverdig partikkelfilter er Boneco H300.

For å få mer utbytte av HEPA filteret har luftfukteren en praktisk funksjon med ionisering. Dette bidrar til at de mindre partiklene i luften samler seg, slik at de fester seg til filteret, eller faller ned på gulvet hvor du støvsuger.

Inne i vanntanken belyses vannet med et UV-lys som forhindrer at bakterier gror like lett i vanntanken. Men dette er en ultrasonisk luftfukter som ikke koker opp vannet, og den må fortsatt rengjøres en gang i uken.

Du kan bruk oljer og få den duften du ønsker, eller trykk på nattmodus så står den på uten lys. Med automodus vil den prøve å holde fuktigheten mellom 50% og 60%.

Lydnivå

Testvinneren Meacomist Deluxe har et lydnivå på 35 desibel ved kald fukt, og 45 desibel ved “varm” fukt.

Filter

Filteret i luftfukteren er en kombinasjon av et HEPA-filter og et kullfilter som ligger i bunn av maskinen, slik at den både renser luften, fjerner lukt og kjemikalier.

Det skal sies at HEPA filteret er lite sammenlignet med luftrensere. Så ikke kjøp den bare fordi den har et HEPA filter, det er mer en liten bonus. Hvis du ønsker en luftfukter som også renser luften veldig godt - så kjøp heller Boneco H300.

Det følger også med et vann- og kalkfilter som renser vannet og fungerer godt mot kalk, som er helt nødvendig for å ikke spre et hvitt kalk-støv ut i rommet. Dette må byttes en gang i året.

Rengjøring

Dette er en luftfukter som spyr ut en kjølig vanntåke og bør rengjøres ofte, gjerne en gang i uken. Desinfiser med klor og skyll godt. Tøm og rengjør alltid beholderen når den ikke brukes for å hindre legionellasmitte. Trekk ut kontakten før rengjøring.

Fylle vann

Dessverre er det litt klønete å etterfylle luftfukteren med da du må ta av hele vanntanken, og bære den til og fra vasken. De mest praktiske modellene lar seg etterfylle vann rett fra toppen eller siden.

Annonse

Boneco U700

Luftfukteren Boneco U700 er kåret til testvinner som den beste på markedet

Viktigste egenskaper:

✔️ Kapasitet: 60 - 85 kvm

✔️ Lydnivå: maks 35 dB

✔️ Integrert hygrostat

✔️ Stor vanntank: 9 liter

✔️ Varm eller kald damp

Ting å tenke på:

🔻 Krever hyppig rengjøring

🔻 Mindre praktisk å fylle vann

🔻 Pris ved vurdering: 3799,-

Boneco U700 er best i test som den beste luftfukteren i dagens marked. Den dekker et stort areal fra 60 - 85 kvm med en stor vanntank og et kabinett som tar veldig liten plass. Den har hygrostat og er litt mer hygienisk enn flere konkurrenter.

Ting å tenke på: Denne luftfukteren er overlegen fordi den tar liten plass til tross for den store vanntanken på hele 9 liter, og 600 ml per time som dekker et stort areal.

Kapasitet

Produsenten oppgir et areal på ca. 80 kvm men dette avhenger veldig av hvordan planløsningen er hos deg, hvor mye du lufter, og hvordan type ventilasjon du har.

I likhet med de beste luftfukterne på markedet har også Boneco U700 mulighet til å tilføre fuktighet enten med kald (500 ml) damp, eller varm (600 ml) damp ved ca. 30°C grader. Den varme dampen tas raskere opp i luften, men det bruker litt mer strøm og støyer litt mer.

Hvis du bruker luftfukteren i en bolig med aktiv ventilasjon kan den brukes i rom opp til 60 kvm, og hvis boligen ikke har noe særlig ventilasjon kan den brukes i rom opp til 85 kvm. Dette er fordi luftfuktigheten ikke sirkulerer ut av boligen.

Vanntanken er på 9 liter som er helt utrolig i forhold til Boneco U700 sin størrelse og kapasitet, og gir en maksimal brukstid på 60 timer.

Funksjoner

Luftfukteren har integrert hygrostat som gjør at du kan se hvilken fuktighet du har i rommet, i tillegg til at den automatisk regulerer fuktighetsnivået. Du kan velge mellom 30% til 70 % luftfuktighet med 5 % intervall.

Vi anbefaler likevel å kjøpe et trådløs hygrometer for å måle fuktigheten andre steder enn der luftfukteren står.

Luftfukteren har tre hastigheter som regulerer hvor mye fuktighet du vil at den skal produsere. Du kan velge mellom lav, middels, og høy. Hvis du har fyrt i peisen lenge og luftet mye kan det være smart å sette den på høy i en kort periode, så på auto.

Du kan bruke oljer og få den duften du ønsker, eller trykk på nattmodus så står den på uten lys. I automodus reguleres befuktningen automatisk, og luftfuktigheten stilles inn på 50%.

Lydnivå

Testvinneren Boneco U700 har et lydnivå på maksimalt 35 desibel, som er ganske unikt for en luftfukter med varm fuktighet og så stor kapasitet.

Filter

  • Vannfilteret Ionic Silver Stick renser vannet og holder det friskt lenger (byttes 1. gang i året).

  • Vannfilteret A250 Aqua Pro forhindrer kalk-dannelse i vannbeholderen (byttes hver 2. til 6. måned). Les mer om dette i bruksanvisningen.

Rengjøring

Dette er en luftfukter som spyr ut en kjølig vanntåke og bør rengjøres ofte, helst annen hver uke, eller hver 3. dag hvis den står på konstant. Husk å tøm den for vann når den ikke er i bruk over flere dager.

Desinfiser med klor og skyll godt. Hvis du alltid bruker A250 Aqua Pro filteret slipper du å bruke et avkalingsmiddel til å rengjøre tanken. Tøm og rengjør alltid beholderen når den ikke brukes for å hindre legionellasmitte. Trekk ut kontakten før rengjøring.

Fylle vann

For å etterfylle luftfukteren med vann må du ta av hele vanntanken, og bære den til- og fra vasken. Fordelen sammenlignet med en den andre modeller er at denne har en stort håndtak som gjør det enklere.


Les flere av våre tester

Støvsuger / Varmepumpe / Luftavfukter / Luftrenser / Gulvvifte / Bordvifte


Velg riktig luftfukter

Vi har laget en liste over det vi mener er det viktigste å ta hensyn til når du skal velge riktig luftfukter. Først kan det være fornuftig å lese om de ulike typene luftfuktere da det er fordeler og ulemper ved alle sammen. Les mer om de største forskjellene, fordelene og ulempene hos friskereluft.no.

Hva er ultrasonisk luftfukter

Ultrasonisk luftfukter

Ultrasonisk luftfukter tilfører mye fuktighet i form av synlig kald- eller temperert damp (30°C).


Hva er evaporativ luftfukter

Evaporativ luftfukter

Evaporative luftfuktere tilfører usynlig damp. De er svært stillegående, bruker lite strøm og uten fare for legionella.


Hva er luftfukter med varm damp

Varm damp luftfukter

Luftfuktere med varm damp koker opp vannet slik at det blir sterilt og tas raskt opp i luften. NB: veldig varm damp!


Hva er en luftvasker

Hybrid Luftfukter

Hybrid evaporativ luftfukter har også et partikkelfilter og kan brukes som en luftrenser som fjerner partikler i luften.

Kapasitet

Det første du må se etter er hvor stort areal du ønsker at luftfukteren skal være i stand til å dekke, samt hva som påvirker dette, og hvordan du selv kan regne ut anbefalt areal. Produsenten regner dessverre dette veldig grovt, og følger ingen generell bransjestandard.

Hvis du bor i en eldre leilighet med dårlig ventilasjon vil det kunne påvirke kapasiteten vesentlig, fordi fuktigheten ikke sirkuleres ut like aktivt. Hvis du har god ventilasjon hjemme kan du nesten halvere det produsenten oppgir.

Friskere Luft AS og Bedre Inneklima AS anbefaler å ta utgangspunkt i 7 ml (per time / kvm) uten ventilasjonsanlegg, og 10 ml (per time / kvm) med ventilasjonsanlegg. Se på fuktigheten som luftfukteren produserer per time for å regne det ut.

Eksempel: Air & Me Gota tilfører 350 ml fuktighet per time. Deler du dette på 7 ml (per time / kvm) så får du 50 kvm. Deler du 350 ml på 10 så får du 35 kvm. Dette er absolutte maks, men vi anbefaler å bruke luftfukteren i mindre rom for bedre effekt.

Funksjoner

Den viktigste funksjonen du skal se etter er at luftfukteren har en integrert hygrostat. Den gjør at du kan velge graden av fuktighet du ønsker i et rom, eksempelvis 40%. Luftfukteren vil automatisk regulere seg etter dette på samme måte som en termostat på ovnen.

Vi anbefaler å kjøpe et trådløst hygrometer for å sjekke om du trenger en luftfukter eller luftavfukter, eller for å måle fuktigheten andre steder enn der luftavfukteren står.

Andre gode funksjoner kan være automodus som holder riktig luftfuktighet inne (ca. 40% på vinteren, og 50-60% på sommeren), helt automatisk. Noen luftfuktere har også nattmodus og babymodus slik som den hybride luftfukteren Boneco H300.

Selv om det ikke er så vanlig, er det likevel noen luftfuktere som har partikkelfilter som renser luften, men dette finner du som regel bare på hybride luftfuktere som er en kombinasjon mellom luftfukter og luftrenser.

En siste funksjon som flere ultrasoniske luftfuktere har er at du kan velge mellom tilføring av kald eller varm / temperert damp (ca. 30°C). Fordelen er at den varmere dampen tas raskere opp i luften, men det krever mer strøm og støyer mer. Må forøvrig ikke blandes med dampbaserte luftfuktere.

Lydnivå

Når du har funnet en luftfukter med hygrostat som har stor nok kapasitet til å dekke rommet der hvor du skal ha den, så burde du tenke på lydnivået. Her kan du også vurdere type luftfuktere da de avgir ulike typer ulyder som beskrevet lenger opp.

For ultrasoniske luftfuktere (mest solgte), er det ikke uvanlig at de støyer mer når du velger “varm” tåke, istedenfor for kald.

Filter

Selv om en luftfukter ikke er en luftrenser så kan det være greit at den har noen egenskaper som bidrar til å rense luften for deg med astma, små barn eller allergier. Det finnes faktisk noen modeller med et HEPA filter som renser det meste.

Det finnes også modeller som er en hybrid mellom luftfuktere og luftrensere, og er perfekt for deg som fyrer mye på vinteren, og spesielt hvis du i tillegg har små barn, husdyr eller allergikere i huset.

Vedlikehold

Luftfuktere som lager vanntåke uten temperaturheving bør rengjøres ofte, gjerne en gang i uken. Desinfiser med klor og skyll godt. Tøm og rengjør alltid beholderen når den ikke brukes for å hindre legionellasmitte (Folkehelseinstituttet).


Riktig luftfuktighet inne

Hva er riktig luftfuktighet inne

Riktig luftfuktighet inne skal ligge på ca. 40% i varme oppholdsrom, og 50% i kjøligere rom. På sommeren kan den stige opp til 60 %, men overstiger det mer enn dette uten en luftfukter, så må du ha en luftavfukter. Få 10 tips til et bedre inneklima.

På høsten og vinteren blir kaldere og det er naturlig å øke temperaturen innendørs med å fyre i peisen, eller ved hjelp av panel- og oljeovner, eller en varmepumpe. Dette medfører dessverre at luften tørkes ut og luftfuktigheten faller ned til mellom 20 - 30 %.

Dette er for tørt og mange vil oppleve tørre slimhinner, tørre øyne og tørr hud. Mange får også problemer med støt fra statisk elektrisitet. Bruk derfor en luftfukter i fyringssesongen for å tilføre fuktighet og hold luftfuktigheten på rundt 40%.

For høy fuktighet

Hva med de som mener at det å bruke en luftfukter kan være skadelig hvis du tilfører for mye fuktighet inne? Høy luftfuktighet vil kunne danne grobunn for vekst av mikrobiologiske organismer som sopp, midd og bakterier.

Dette kan også gi helseplager fra slimhinner i nesa, til halsen og lungene. Det er derfor viktig å holde luftfuktigheten på normalt nivå mellom 40 - 50%.

Vi er enige i at for mye fuktighet kan gi skader, men dette er primært utfordrende når det begynner å bli varmt på våren og sommeren. Derfor må du alltid bruke en luftfukter med hygrostat. Da sikrer man at luftfukteren stopper når det er fuktig nok, slik at det er trygt.

Når gror muggsopp

Når temperaturen er 22°C innendørs og den relative luftfuktigheten er 50%, vil muggsopp og råde vokse på flater som er kaldere enn 15,2°C. Hvis luftfuktigheten økes til 60%, vil det kunne vokse på flater kaldere enn 18,2°C. Husk at temperaturen bak møbler er lavere.

5 Alternativ til luftfukter

  • Kjøp en plante som har luftrensende egenskaper

  • Tørk klærne på et stativ i rommet med lav fuktighet

  • Når du fyrer i peisen, sett en balje med vann ved siden av

  • Vask gulvet på gammeldags måte med vann (ikke tregulv / parkett)

  • Dusj med baderomsdøren åpen like ved rommet med lav fuktighet


Tidligere testvinnere

Boneco H300: Luftvaskeren Boneco H300 er tidligere testvinner i kategorien for luftfuktere, men tilhører egentlig en underkategori som kalles for “luftvaskere”, og er en hybrid mellom en luftfukter og en luftrenser. Du kan hele testen her (Trykk her).