Telt Test: De 6 beste (2024)

I vår nye telt test har vi kåret 6 testvinnere fordelt mellom tre kuppeltelt, og tre tunneltelt av typen 3-sesongs til bruk om våren, sommeren og høsten. Vi har fokusert på 3-mannstelt fordi de i realiteten bare har plass til to personer, og er følgelig det mest populære valget. Lær mer om telt her.

Vi har vurdert over 100 telt basert på deres fysiske størrelse når det er montert slik som innvendig plass og takhøyde, stabilitet, materialvalg, slitestyrke, vind- og vanntetthet, ventilasjon, totale vekt, og muligheter til fortelt.

Det viktigste når du er på telttur er å sove godt. Det betyr at du må ha et isolerende liggeunderlag, en varm sovepose, og et komfortabelt telt som ikke blir for varmt, kaldt eller klamt. I denne samletesten har vi vurdert de aller fleste teltene på markedet, med unntak av telt til bruk på ekspedisjoner.

Hopp rett til testene?

Godt: Kuppeltelt | Tunneltelt

Bedre: Kuppeltelt | Tunneltelt

Beste: Kuppeltelt | Tunneltelt

  • I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.

    Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.

Marmot Tungsten (3P)

Kuppeltelt Marmot Tungsten 3p er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Bærevekt: 3169 gram

✔️ God takhøyde: 117 cm

✔️ To innganger med fortelt

✔️ Inkludert footprint (290 g)

Ting å tenke på:

🔻 Produsert i polyester

🔻 Moderat ventilasjon

🔻 Ikke plass til 3 personer

Marmot Tungsten 3P er kåret til ny testvinner blant markedets billigste og beste kuppeltelt i forhold til pris. Dette er et flott nybegynner telt som står godt i Nordiske værforhold og som er enkelt å montere med en selvbærende konstruksjon. Teltet har også fin takhøyde for god komfort.

Ting å tenke på: Teltet er produsert for å være billig da det er produsert i polyester med polyuretane belegg på ytterduken, som vil gå i oppløsning over tid. Ventilasjonskanalen i toppen av teltet er også veldig liten så kondens kan bli et problem, og som alle andre 3-mannstelt er det heller ikke her plass til tre voksne.

Kvalitet

Som alle andre telt i denne prisklassen er også testvinneren Marmot Tungsten produsert i polyester, og det er brukt et polyuretane belegg som vil holde seg vanntett de første årene, før belegget går i oppløsning over tid når det blir eksponert for vann.

Du kan enkelt impregnere teltet på nytt med en polyuretane spray etter noen år hvis du ønsker, men godt vedlikehold av teltet er viktig. Før teltet pakkes ned må du sørge for at det er tørt, men hvis du drar fra teltplassen i regnvær må du henge det til tørk når du kommer hjem.

Trykk her for å hoppe til avsnittet der vi går i dybden på forskjeller, fordeler og ulemper ved bruk av ulike typer materialer som polyester, nylon, polyuretan og silikon.

Ytterduken (88D) har en vannsøyle på 1200 mm som er i grenseland hva gjelder å være motstandsdyktig i Nordiske vær- og vindforhold, og følgelig kan du oppleve at regnværet trekkes gjennom duken i kraftig regnvær. Bunnduken har en vannsøyle på 2000 mm.

Teltet er et 3 sesongs telt til bruk om våren, sommeren og høsten, men vi anbefaler at du unngår å bruke dette teltet i perioder der det er mye regn og vind.

Størrelse

Marmot Tungsten 3P markedsføres som et 3-mannstelt, men i realiteten får du bare plass til to voksne, og dette gjelder alle telt, ikke bare denne modellen.

La oss starte med det vi liker best med størrelsen på testvinneren fra Marmot, nemlig takhøyden.

Dette er en typisk nybegynnerfeil som selv også har gjort ved å ikke måle hvor høy jeg er når jeg sitter på rumpa eller på huk. Takhøyden er 117 cm, som skal være mer enn nok for folk flest. Selv er jeg 188 høy når jeg står, og 92 cm når jeg sitter på rumpa, så i dette teltet sitter jeg komfortabelt.

Lengden i innerteltet er på 229 cm, mens bredden er 168 cm, som betyr at de eneste tre personene som får plass i det teltet er barn som legger seg på langs. Jeg er litt bred over skuldrene og trenger minimum 82 cm for å ligge komfortabelt, så to av meg blir fort veldig trangt.

Når teltet er pakket sammen er det 56 x 20 cm, som gjør at det tar litt mer plass i tursekken enn de litt dyrere men bedre teltene i denne testen. Den totale vekten er på 3169 gram som er veldig akseptabelt i denne prisklassen, men enda mindre uten den separate “footprinten”.

Ventilasjon

Kort forklart så vil god ventilasjon redusere at kondens samler seg på innsiden av duken som igjen gjør at den relative luftfuktigheten blir nærmere det vi mennesker trives best med. God ventilasjon er helt essensielt for å sove godt.

For meg som blir fort varm er ikke ventilasjonen god nok i Marmot Tungsten 3P til at jeg kunne brukt dette teltet på sommeren. Teltet har en smal luke i toppen, og en åpning i bunn som dessverre er på samme side som luken i taket. Det fungerer ikke like godt for alle.

Ventilasjon Marmot Tungsten 3p

Du kan åpne mesh luken ved dørene på hver sin side, noe jeg anbefaler sterkt at du alltid gjør når det ikke regner, og for å få best utbytte av luken i bunn må du unngå å stramme ytterduken helt ned.

Praktisk

Teltet er enkelt å montere og har en selvbærende konstruksjon som gir god takhøyde og komfort når man oppholder seg inne i teltet, mye takket være de tverrgående aluminium stengene. Teltet står godt i vær- og vind, og kan stabiliseres med guy lines ved behov.

Det har også to innganger, en på hver side som er praktisk når du har med deg en venn eller kjæreste på tur, og som nevnt kan bidra med ekstra ventilasjon. Du kan også ta av ytterduken å ligge under en stjernehimmel, godt beskyttet fra innsekter i et innertelt av mesh polyester.

Det følger også med en “footprint” (290 gram) som du kan feste under teltet for å beskytte bedre mot fuktighet og skarpe steiner eller tilsvarende. Uten dette veier teltet mindre.

Annonse

Marmot Limelight (3P)

Kuppelteltet Marmot Limelight 3P er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Bærevekt: 2985 gram

✔️ Optimal takhøyde: 122 cm

✔️ To innganger med fortelt

✔️ Inkludert footprint (290 g)

Ting å tenke på:

🔻 Produsert i polyester

🔻 Moderat ventilasjon

🔻 Ikke plass til 3 personer

Marmot Limelight 3P er kåret til testvinner blant markedets litt bedre kuppeltelt i forhold til pris. Teltet har lav bærevekt, og hvis du lar være å ta med det ekstra underlaget er du nede i 2695 gram. Det har veldig god takhøyde, det er lett å montere, og har to innganger med fortelt.

Ting å tenke på: Teltet er produsert i polyester som ikke er like slitesterkt som Nylon. Marmot opplyser heller ikke om hvordan belegg de kler dukene med, så vi antar at de bruker polyuretane som går i oppløsning over tid. Ventilasjonskanalene er veldig små som gjør at det samler seg mer kondens.

Kvalitet

Teltet er produsert i polyester som ikke er like slitesterkt som nylon, men i denne prisklassen kan man ikke forvente mer ettersom bruk av nylon både er dyrere i seg selv, men det krever også andre fordyrende tiltak i form av belegg og sømmer.

Ytterduken (68D) har en vannsøyle på 1500 mm, mens bunnduken (70D) har en vannsøyle på 2000 mm som betyr at teltet skal tåle de fleste Nordiske forhold.

De opplyser dessverre ikke om hvorvidt dukene er belagt med silikon eller polyuretan, noe vi gjerne skulle visst fordi det forteller oss hvor lenge vi kan forvente at teltet holder seg vær- og vannbestandig over tid. Silikon går ikke i oppløsning over tid, i motsetning til polyuretan.

Trykk her for å hoppe til avsnittet der vi går i dybden på forskjeller, fordeler og ulemper ved bruk av ulike typer materialer som polyester, nylon, polyuretan og silikon.

Marmot Limelight 3P er best egnet til bruk om våren, sommeren og høsten, og skal takle de aller fleste nordiske vær- og vindforhold, med unntak at antydning til storm.

Størrelse

En av de største nybegynner feilene folk gjør når de kjøper sitt første telt, er å velge en modell med alt for lav takhøyde, og kjøpe en 3-mannstelt som de faktisk tror at de får plass til tre venner i. Du får dessverre ikke plass til tre venner når bredden er 173 cm. Lengden i innerteltet er 229 cm.

Når det er sagt så har testvinneren Marmot Limelight 3P en takhøyde på hele 122 cm i midten av teltet som er veldig bra. Men ettersom teltet har en buet form, og ikke den unike konstruksjon som testvinneren Sea to Summit Telos, vil takhøyden være noe mindre på sidene ved begge inngangene.

Størrelsen på teltet når du har pakket det sammen er på 20 x 56 cm som er ganske stort i forhold til teltets fysiske størrelse og materiale. Uten det ekstra underlaget (footprint) veier teltet 2695 gram, men hvis du vil ha det med må du bære 2985 gram.

Ventilasjon

God ventilasjon er viktig for å redusere kondens slik at du sover godt, spesielt på sommeren når den relative luftfuktigheten er så høy fra før. For å løse dette har de fleste telt flere ventiler på hver side av teltet slik at luften blåser inn et sted, og ut et annet sted.

Marmot Limelight 3P ventilasjon

Jeg opplever at Marmot Limelight 3P har litt for små ventiler på toppen av teltet, som begrenser optimal luftsirkulasjon gjennom teltet. Jeg skulle også ønske at det var en åpen ventil i bunn som kunne sluppet kald luft inn.

For å løse dette anbefaler vi at du åpner døren på begge sider litt både i bunn og i toppen. På sommeren kan du ha de helt åpne hvis ikke det regner.

Praktisk

Testvinneren fra Marmot har to innganger med et lite fortelt, som gjør at to personer kan gå inn- og ut på hver sin side, og ha litt lagringsplass for eget turutstyr.

Teltet er enkelt å sette opp med fargekodede aluminium stenger i en tverrgående og selvbærende konstruksjon, slik at teltet står seg godt i Nordiske vind- og værforhold.

Stengene er helt rette i sovehøyden, slik at du får mer luft og romfølelse i teltet uten at vekten øker. To ekstra tverrliggende stenger på toppen gir ekstra god plass i innerteltet. Innerteltet har flere praktiske lommer og kommer med en snor hvor du kan henge klær til tørk.

Annonse

STS Telos (TR3)

Kuppelteltet STS Telos TR3 er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Lav bærevekt: 2118 gram

✔️ Optimal takhøyde: 123 cm

✔️ Høy slitestyrke i nylon

✔️ To innganger med fortelt

Ting å tenke på:

🔻 Vannsøyle ytterduk 1200 mm

🔻 Ikke plass til 3 personer

🔻 Savner litt bedre ventilasjon

🔻 Pakkeposene er litt små

Sea to Summit Telos TR3 er kåret til testvinner blant markedets desidert beste kuppeltelt i forhold til pris. Her får et slitesterkt 3 sesongs telt med svært lav bærevekt, god plass og takhøyde ned et unikt design, to innganger, flere praktiske lommer, og veldig god ventilasjon.

Ting å tenke på: Hvis vi skal pirke på noe så er det at vannsøylen på ytterduken er på 1200 mm, som gjør at teltet ikke tåler de fleste nordiske forholdene som krever 1500 mm. Jeg har selv brukt teltet i to sesonger uten problemer, men jeg har heller ikke vært på telttur i veldig tøffe vær- eller vindforhold.

NB: Dette teltet kommer i to modeller (TR3 og TR3+), og det er dessverre veldig mye feil informasjon hos forhandlere som Skitt Fiske, Milrab, Hekta på tur, og andre nettbutikker. Vi har vært i kontakt med Sea to Summit for å verifisere hva som er riktig. Jeg har også brukt dette teltet i to sesonger og kjenner det godt.

Annonse

Kvalitet

Sea to Summit Telos TR3 er et svært slitesterkt telt med en ytterduk i nylon, et materiale som brukes på alle de beste teltene på markedet. Ytterduken er dekket med et silikon belegg i front og et eter-basert polyuretan (PeU) på innsiden som skal sikre at teltet holder seg vær- og vindtett over tid.

Innerduken (15D) er produsert i polyester, et materiale som ikke trekker til seg like mye vann, og har bedre ventilasjon sammenlignet med TR3 Plus som har tettere duk med 20D.

Det eter-baserte polyuretan belegget på innsiden av ytterduken skiller seg fra tradisjonelle polyuretan belegg som brukes i produksjon av billigere telt, fordi det er mindre utsatt for å bli oppløst når det utsettes for vann.

Jeg er ingen ekspert på området, men vil anta at de bruker “PeU” istedenfor silikon på innsiden av teltet fordi de mener det er bedre over tid, eller fordi det er billigere da sømmene kan tapes istedenfor å måtte sys når man bruker et silikon belegg.

Trykk her for å hoppe til avsnittet der vi går i dybden på forskjeller, fordeler og ulemper ved bruk av ulike typer materialer som polyester, nylon, polyuretan og silikon.

Ytterduken (15D) har en vannsøyle på 1200 mm, mens bunnduken (20D) har en vannsøyle på 2500 mm - begge med helt teipede og vanntette sømmer.

Selv om dette skal være tilstrekkelig for Nordiske vær- og vindforhold så skulle jeg ønske at vannsøylen på ytterduken var litt høyere, men jeg aksepterer det fordi jeg foretrekker lav vekt.

Sea to Summit Telos TR3 er best egnet til bruk om våren, sommeren og høsten, og skal takle de aller fleste nordiske vær- og vindforhold, med unntak at antydning til storm.

Hvorfor kjøpe TR3 Plus som koster litt mer?

Den største forskjellen mellom TR3 og TR3 Plus, er at sistnevnte har litt høyere tetthet (D) i innerduken og bunnduken, og at bunnduken har høyere vannsøyle.

I praksis betyr det at TR3 Plus har mindre gjennomtrekk og beskytter bedre mot vær, vind, vann og fuktighet. Fordelen med TR3 som har lavere tetthet (D), er at den har bedre ventilasjon og gjennomtrekk som passer for deg som lett blir varm.

Jeg har selv kjøpt TR3 Plus som jeg bruker hvis jeg ikke skal teste nye telt. På sommeren må jeg åpne mesh-vinduet på begge sider for å få mer gjennomtrekk og bedre ventilasjon da det fort kan bli litt varmt.

TR3

  • Samme som TR3 Plus

  • Innerduken har lavere tetthet i materialet, som åpner for at mer luft trekkes gjennom teltet, og får bedre ventilasjon sammenlignet med TR3 Plus (20D)

  • Vannsøyle på 2500 mm som er litt dårligere enn TR3 Plus (30D) i områder med mye fuktighet og vann.

  • Veier litt mindre på grunn av lavere tettheten i innerduk og bunnduk

TR3 Plus

  • Samme som TR3

  • Innerduken har høyere tetthet i materialet, og som reduserer gjennomtrekk, men har følgelig dårligere ventilasjon sammenlignet med TR3 (15D)

  • Vannsøyle på 4000 mm som er bedre i områder med mye fuktighet og vann.

  • Veier litt mer på grunn av høyere tettheten i innerduk og bunnduk

Størrelse

Den innvendige størrelsen og komforten er noe av det vi liker best med testvinneren fra Sea to Summit, da teltet skiller seg ut fra alt annet vi har testet de siste årene.

Innerteltet er 230 cm langt i en nesten kvadratisk størrelse med en bredde på 181 cm ved døråpningen, og 147 cm ved fotenden. Selv om det fortsatt ikke er plass til tre voksne, så er det mye bedre plass enn mange andre telt på markedet.

I tillegg er takhøyden på hele 123 cm høyt langs hele bredden av teltet, takket være den spesielle konstruksjonen som også bidrar til at teltet står av seg selv som vist på bildet under.

Sea to Summit Telos takhøyde

Dette er det første teltet jeg har brukt hvor jeg som er 188 cm høy (92 cm når jeg sitter) kan sitte med god klaring til taket, selv når jeg sitter på huk.

NB: Hvis et telt markedsføres som et 3-mannstelt vil det sjeldent være plass til flere enn to personer. Produsenter beregner ut størrelse fra en gjennomsnittlig person med en skulderbredde på maks 55 cm. Ta noen mål av deg selv for å sikre at du får god plass når du sover, og når du sitter inne i teltet.

Størrelsen på teltet når du har pakket det sammen er på 15 x 49 cm, og det kommer i tre deler med en totalvekt på lave 2118 gram. Jeg anbefaler at du legger det langs ryggraden i tursekken din da det vil fordele vekten best, men du kan også dele det opp hvis du ikke har en stor tursekk.

Ventilasjon

Selv om Sea to Summit Telos TR3 er designet for å redusere kondens på innsiden av teltet med god ventilasjon, så opplever jeg at effekten kunne blitt enda bedre dersom ventilen og slusene var plassert litt annerledes.

Det vanligste å ha en ventil på hver sin side av teltet, og kanskje en liten i bunn på en av sidene. Testvinneren Telos TR3 har en stor splittet ventil i taket, og to åpninger på hver sin side i bunnen som skal sirkulere luften fra under ytterduken og opp i taket.

Uten å være klar over hvordan ventilasjonssystemet fungerer er det fort gjort at man strammer ytterduken for mye slik at man må åpne dørene for å slippe nok luft inn i teltet og opp gjennom taket.

Sea to Summit Telos ventilasjonssystem

For ekstra ventilasjon åpner jeg alltid begge dørene til forteltet, og luken til innerteltet på begge sider. Det er ikke noe problem da du er godt beskyttet i innerteltet som er beskyttet mot mygg med nettingen i front. Sett gjerne opp teltet langs med den retningen som vinden blåser.

Praktisk

Jeg har montert dette teltet flere ganger, og selv om det er andre telt som går litt raskere å montere, så er det veldig enkelt. Det kan være litt vanskelig å få montert stroppene til taket det inverterte taket, men andre jeg har snakket med opplever ikke det som et problem.

Aluminium stengene som holder teltet oppe henger sammen og er enkle å sette sammen, så du slipper å tenke på flere ulike stenger. De er fargekodet så du enkelt kan se hvilken ende av innerteltet de skal festes mot.

Innvendig er det flere praktiske lommer samtidig som posene du lagrer selve teltet i kan brukes som poser. Posen som aluminium stengene lagres i kan henges i taket, og hvis du legger hodelykten inni vil den lyse opp hele teltet.

Annonse

Robens Pioneer (3P)

Tunnelteltet Robens Pioneer 3EX er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Bærevekt: 3200 gram

✔️ Høy vannsøyle i bunn

✔️ Stort fortelt og inngang

Ting å tenke på:

🔻 Produsert i polyester

🔻 Noe lav takhøyde

🔻 Ikke plass til 3 personer

🔻 Middels ventilasjon

Robens Pioneer 3EX er utnevnt til testvinner blant markedets billigste og beste tunneltelt i forhold til pris, tett etterfulgt av Urberg G5. Dette er et fint nybegynner telt for unge med lav bærevekt, høy vannsøyle som holder vannet ute, stort fortelt med god lagringsplass, og enkel montering.

Ting å tenke på: Teltet er produsert i polyester med et polyuretane (PU) belegg som går i oppløsning over tid. Takhøyden kan være en utfordring for personer over 185 cm når man sitter inne i teltet, og det er ikke plass til 3 voksne selv om det markedsføres som et 3-mannstelt. Døren burde også åpnes for bedre ventilasjon.

Annonse

Kvalitet

Robens Pioneer 3EX er produsert for å være en billig telt, men likevel et godt valg for nybegynnere, barn og ungdom. Som alle andre telt i denne prisklassen er det produsert i polyester med et polyuretane (PU) belegg, og ikke nylon med silikon belegg som på dyrere modeller.

Det betyr at teltet vil miste sin vind- og værbestandighet over tid fordi polyuretane (PU) belegget gradvis går i oppløsning når det utsettes for regn og kondens fra gang til gang. Du kan for øvrig kjøpe en PU-spray for å re-impregnere ytterduken etter et par år.

Trykk her for å hoppe til avsnittet der vi går i dybden på forskjeller, fordeler og ulemper ved bruk av ulike typer materialer som polyester, nylon, polyuretan og silikon.

Ytterduken (75D) har en vannsøyle på 3000 mm, mens bunnduken (75D) har en vannsøyle på 6000 mm som skal holde vannet utenfor teltet når det regner selv i tøffe Nordiske værforhold. Teltet er best egnet til bruk om våren, sommeren og høsten, og kan brukes i skogen og på fjellet.

Størrelse

Når man først skal investere i et tunneltelt så mener vi at det er fordi man ønsker et stort fortelt med god lagringsplass til turutstyret, og plass til å lage mat inne hvis det er dårlig vær ute. Forteltet til Robens Pioneer 3EX er 160 cm langt, og med god bredde.

Innerteltet har en lengde på 220 cm, men er ikke helt kvadratisk som betyr at det er mindre plass i enden av teltet med 150 cm, og 170 cm i midten. Det betyr at det skal godt gjøres å få plass til 3 voksne personer i bredden. Mål derfor skulderbredden før du kjøper dette teltet.

Takhøyden er også viktig fordi den avgjør om du kan sitte komfortabelt inne i teltet uten å komme borti taket. I midten av teltet er takhøyden 100 cm, mens i enden er den 85 cm. Til sammenligning er jeg 188 cm høy, og når jeg sitter trenger jeg minimum 92 cm opp til taket.

I denne prisklassen må du forvente at teltet tar mer plass i sekken (17.5 x 55.5 cm), og at det veier litt mer enn hvis du hadde betalt dobbelt så mye for teltet. Testvinneren Robens Pioneer 3EX veier likevel ikke mer enn 3200 gram.

Ventilasjon

Når du kjøper et nybegynnertelt i denne prisklassen kan man ikke forvente at ventilasjonen er den beste, men sammenlignet med Sydvang Skaring Ultralight til nesten dobbel pris, så har de det samme ventilasjonssystemet med en ventil i hver ende av teltet.

Ventilasjon til Robens Pioneer 3EX

Det skal også sies at da jeg var i tenårene og var på telttur opptil en uke sammenhengende, så brydde jeg meg aldri om at det ble litt kondens på innsiden av ytterduken. Hvis det blir et problem kan man åpne døren i forteltet enten helt- eller delvis for enda bedre ventilasjon.

Praktisk

Det siste du vil bruke lang tid på når du har funnet en fin teltplass, er å montere teltet. De aller fleste telt er ganske enkle å montere, selv uten fargekoding av aluminium stenger og stropper. På innsiden av teltet er det flere praktiske lommer til å lagre ting du ønsker å ha lett tilgjengelig.

Annonse

Sydvang Skaring UL (3P)

Tunnelteltet Sydvang Skaring Ultralight er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Lav bærevekt: 2549 gram

✔️ God takhøyde: 110 cm

✔️ Svært slitesterkt i nylon

Ting å tenke på:

🔻 Mindre plass i enden

🔻 Ikke plass til 3 personer

🔻 Middels ventilasjon

Sydvang Skaring Ultralight er kåret til testvinner blant markedets litt bedre tunneltelt i forhold til pris. Du får et slitesterkt telt i nylon som tåler mye vær- og vind med middels takhøyde, god ventilasjon, og et stort fortelt med mye lagringsplass med en stor og fin inngang.

Ting å tenke på: Vi opplever at takhøyden blir litt lav i enden av teltet som i tillegg er diamant formet som gir mindre oppholdsplass når man sitter flere inne i teltet samtidig. Det er heller ikke plass til 3 voksne selv om det markedsføres som et 3-mannstelt, og vi savner en ekstra ventil for bedre ventilasjon.

Annonse

Kvalitet

Sydvang Skaring Ultralight er et slitesterkt telt produsert i nylon, med et silikon belegg på begge sider av duken som gjør at teltet er mer vind- og vannbestandig over tid. Både ytterduken (15D) og bunnduken (40D) har en vannsøyle på 3000 mm som holder vannet ute selv i tøffe Nordiske forhold.

Billigere modeller på markedet produseres ofte med polyester istedenfor nylon, og bruker et belegg med polyuretane (PU) som går i oppløsning over tid, i motsetning til silikon.

Trykk her for å hoppe til avsnittet der vi går i dybden på forskjeller, fordeler og ulemper ved bruk av ulike typer materialer som polyester, nylon, polyuretan og silikon.

Teltet er best egnet til bruk om våren, sommeren og høsten, og kan brukes i skogen og på fjellet.

Størrelse

Forteltet er stort og vil gi deg godt med lagringsplass (185 cm i lengden). Innerteltet har en lengde på 230 cm, en bredde på 165 cm, og en takhøyde på rundt 90 cm i enden, og opp mot 110 cm i midten. Fotenden er dessverre diamant formet slik at lengden blir lengst i midten.

Testvinneren Sydvang Skaring Ultralight markedsføres som et 3-mannstelt, men for meg som har en skulderbredde på minimum 82 cm hvis jeg skal ligge komfortabelt, ville bare fått plass til to smurfer ved min side ettersom bredden er totalt 165 cm vegg til vegg.

Størrelsen på teltet når du har pakket det sammen er på 20 x 44 cm, og veier kun 2549 gram som er å anse som lett. Hvis du ønsker et enda lettere telt må du fort opp flere tusen i pris med mindre går du for en kuppeltelt uten stort fortelt.

Ventilasjon

Teltet har to store åpne ventiler i hver ende som skal bidra til god luftsirkulasjon, og forhindre at den relative luftfuktigheten blir for høy på innsiden. Til denne prisen skulle jeg ønske at det var en ventil til i bunn.

Ventilasjon til Sydvang Skaring

God ventilasjon og lite kondens er en utfordring for nesten alle telt spesielt når det er flere personer som oppholder seg der samtidig. Vi anbefaler derfor så langt det lar seg gjøre å åpne døren til forteltet helt eller delvis for å bidra til bedre sirkulasjon og mindre kondens..

Praktisk

For å gjøre monteringen enklere er både teltstenger og kanalene fargekodet, og monteringen er ganske enkel når du har gjort det et par ganger.

Teltet er utstyrt med praktisk tørkesnorer i både fortelt og innertelt slik at det er enkelt å henge opp utstyr og klær til tørk. Fire oppbevaringslommer i innerteltet gir rikelig med oppbevaringsplass for småsaker. 

Annonse

Helsport Fjellheimen SL (3P)

Viktigste egenskaper:

✔️ Lav bærevekt: 2250 gram

✔️ God takhøyde: 110 cm

✔️ Svært slitesterkt i nylon

✔️ God ventilasjon

Ting å tenke på:

🔻 Ikke plass til 3 personer

🔻 Ikke egnet på vinteren

Fjellheimen Superlight Camp fra Helsport er kåret til testvinner som det beste tunnelteltet på markedet i forhold til pris, og er produsert i høy kvalitet til tross for sin lave vekt. Det har et stort fortelt, god takhøyde og ventilasjon, tåler mye vær- og vind, og er svært enkelt å montere. Dette teltet er for øvrig en bedre utgave fra vår tidligere testvinner, Lofoten Superlight.

Ting å tenke på: For å kunne produsere et telt med så lav bærevekt vil det gå utover både isolasjonsevne, samt evne til å håndtere svært tøffe vær- og vindforhold. Dette er følgelig ikke teltet du skal ta med deg på vinteren, eller hvis det kan oppstå storm.

Annonse

Kvalitet

Fjellheimen Superlight Camp er et svært slitesterkt telt produsert i nylon, og med silikon belegg på begge sider for å bevare vær- og vind tettheten over tid. Det å kombinere nylon med silikon er å anse som det beste- og mest slitesterke material valget, selv om det også gjør at prisen øker.

Trykk her for å hoppe til avsnittet der vi går i dybden på forskjeller, fordeler og ulemper ved bruk av ulike typer materialer som polyester, nylon, polyuretan og silikon.

Den ytre duken (15D) har en vannsøyle på 2000 mm, mens bunnduken (40D) har en vannsøyle på 3000 mm som tåler tøffe Nordiske forhold.

Testvinneren fra Helsport er et 3 sesongs telt best egnet til bruk om våren, sommeren og høsten, og kan brukes i skogen og på fjellet. Alle dukene, stangkoppene, stengene, pluggene, og ventilene er designet for å redusere bærevekt, og samtidig opprettholde maksimal kvalitet og stabilitet.

Størrelse

Teltet markedsføres som et 3-mannstelt. Innerteltet har en lengde på 225 cm, en bredde på 165 cm, og en takhøyde opp til 110 cm hvis du sitter i midten av teltet. Den totale bærevekten er på bare 2250 gram, noe som er ekstremt lett.

NB: Hvis et telt markedsføres som et 3-mannstelt vil det sjeldent være plass til flere enn to personer. Produsenter beregner ut størrelse fra en gjennomsnittlig person med en skulderbredde på maks 55 cm. Ta noen mål av deg selv for å sikre at du får god plass når du sover, og når du sitter inne i teltet.

Størrelsen på teltet når du har pakket det sammen er på 17 x 40 cm, og vi anbefaler at du legger det langs ryggraden i tursekken din da det vil fordele vekten best.

Ventilasjon

God ventilasjon i teltet er kanskje det viktigste for å sove godt, og for at du skal ha det komfortabelt når du oppholder deg i teltet. Fjellheimen Superlight Camp teltet en stor ventil i begge ender av teltet, og en tredje nederst ved enden.

Ventilasjon til Fjellheimen Superlight

Dette skal hindre at kondens samler seg på innsiden av ytterduken. For ekstra ventilasjon kan du åpne døren til forteltet mens du er godt beskyttet i innerteltet, som er beskyttet mot mygg med nettingen i front. Sett gjerne opp teltet langs med den retningen som vinden blåser.

Praktisk

Fjellheimen Superlight Camp er overraskende enkelt å montere, noe vi fikk teste hos XXL. Den gule stangen markerer at den skal inn ved forteltet, mens de to røde skal gjennom ytterduken som holder innerteltet oppe. Alle stengene monteres ned i fester som gjør at teltet står av seg selv.

Det følger med 17 teltplugger som burde være mer enn nok til å montere- og holde teltet stabilt under tøffe vær- og vindforhold. På innsiden er det flere lommer hvor du kan lagre mobil, lykt, flaske etc.


Les flere tester av turutstyr?

Sovepose / Liggeunderlag / Tursekk / Packraft / Hodelykt


Velg riktig telt

Det første vi må gjøre er å se på de ulike telt typene, med fordeler og ulemper. De to vanligste-, og mest populære teltene som folk flest kjøper er kuppeltelt, tunneltelt, og lavvo. Enkelte foretrekker å sove med bare en tarp (duk) over, mens andre kombinerer tarp med teltet.

Ekspedisjonstelt kommer i både kuppeltelt og tunneltelt, men er ment for å takle ekstreme forhold, og er derfor ikke vurdert konkret i denne vurderingen.

Tunneltelt
Det som kjennetegner typiske tunneltelt er muligheten for romslige fortelt hvor du kan lagre tursekken, sko, utstyr og annet i ly for vær og vind. Du får som regel mer plass i lengden, og et telt med lav bærevekt i forhold til størrelse.

Ulemper kan være at du er avhengig av mer plass for å montere det da de er større enn de fleste kuppeltelt. De pleier også å ha lavere takhøyde, de tåler mindre press på duken, og de fanges lettere av vinden.

Kuppeltelt
Det som kjennetegner typiske kuppeltelt er bedre komfort på grunn av god takhøyde. Kuppeltelt er som nevnt også selvstående, altså at man ikke trenger å hverken strekke det ut med barduner eller sette det fast med plugger.

Ulemper kan være at det veier litt mer sammenlignet med et tunneltelt, og det kan være lite eller ingen fortelt. Enkelte mener at det er vanskeligere å montere, men dette er oppleves ulikt.

Lavvo
En lavvo er konstruert med en stor og høy stang i midten, og med plass til langt flere personer som ligger ved siden av hverandre i en sirkel, gjerne rundt 8 personer. Du kan ofte ha plass til et bål, eller en ovn i midten.

Ekspedisjonstelt
Ekspedisjonstelt (geodesisk) brukes mest til ekspedisjoner under svært tøffe forhold, slik som polfarere som drar til Nordpolen. De kjennetegnes ved sine mange stenger som krysses flere ganger, som gjør de svært stive, og vindstabile.

Tarp
En tarp er egentlig bare en stor duk med høy vannsøyle for å beskytte mot vær- og vind. Svært mange foretrekker å sove mer åpent under en tarp, fremfor inni et telt. Folk flest anbefaler å kombinere teltet med en tarp.

Valg av materiale

Friluftslivtelt er hovedsakelig laget av enten polyester eller nylon (begge med ripstop). Slitestyrken til materialene er også avhengig av trådtykkelse som blir brukt. Generelt kan man si at desto tjukkere tråd, desto høyere slitestyrke, men desto tyngre blir også duken.

Dette måles i “Denier” som er en måleenhet for tykkelse på garn. Hvis ytterduken har en tykkelse tilsvarende D10 så vil vekten, og slitestyrken være lav. Sammenlignet med en tykkelse tilsvarende 40D vil vekten øke med slitestyrken.

I tillegg til tykkelsen av tråden som blir brukt, er også tettheten av trådene relevant. Det vil si hvor mange tråder som blir brukt innenfor et avgrenset område på duken. Desto tettere bruk av tråd, desto høyre slitestyrke. Dette måles som “Thread count”, for eksempel 210T.

Det som også har noe å si for kvaliteten på teltet, er hvilken type belegg materialet dekkes med.

Billigere telt bruker oftest et belegg av polyuretane (PU) som både er billig i seg selv, men gjør også at teltet kan tapes sammen som er mindre kostbart enn å sy sømmene sammen. En stor ulempe med polyuretan er at belegget går i oppløsning over tid, men kan re-impregneres med spray.

De mer kostbare teltene bruker oftest nylon som er et mer slitesterkt og agilt fiber, men det absorberer mer vann sammenlignet med polyester. Derfor må man bruke et silikon belegg istedenfor polyuretan fordi det er helt vanntett og går ikke i oppløsning over tid. Men, silikon kan ikke tapes og sømmene må derfor sys sammen som er mer kostbart enn å tape de.

Kort fortalt kan man si at vekten og kvalitet på en teltduk avhenger av trådtetthet (T), trådtykkelse (D), stoffvalg (polyester / nylon), og hvilket belegg man bruker for å oppnå vanntetthet (Polyuretane / Silikon).

Vannsøyle

At det nye teltet ditt er vind- og vanntett er en forutsetning for mange, men det er likevel store forskjeller fordi telt har for ulike bruksområder. Når du er på skogstur så er du gjerne beskyttet er trær, og busker, mens du på fjellet kan være mer utsatt for vind og hardt vær.

Teltets evne til å motstå vind og vann avhenger av D-nivå, og vannsøyle. Hvis vannsøylen er på 3000 mm så skal teltduken tåle et vanntrykk tilsvarende en vannsøyle på 3 meter pr cm.

Til sammenligning vil en teltduk med en vannsøyle på 1500 mm være vanntett med regn under de aller fleste vær- og vindforhold i Norden. Men det er kombinasjon av vind og regn som lager et vanntrykk på ytterduken da vinden presser vannet mot duken.

Lav bærevekt

Lav bærevekt på teltet er noe av det viktigste å ta hensyn til, spesielt hvis du skal gå over lengre avstander. For min del pleier jeg å ha med meg GoPro kamera med tilbehør, drone, solcelle lader og et ekstra sett med klær som til sammen veier en del av tursekken.

Telt med lav bærevekt ligger i mellom 800 - 2500 gram avhengig av størrelse og kvalitet. Det meste under 3500 gram er akseptabelt, men det avhenger av behov.

Enkel å montere

Da jeg kjøpte det billige teltet så var det også fordi det visstnok skulle være så enkelt å montere. Så det er litt flaut å innrømme at jeg brukte over en time på å sette opp det teltet som ble markedsført som ekstremt enkelt å montere. Det sier kanskje mer om meg enn om markedsføringen til XXL.

Det første man ofte gjør når man kommer frem til den plassen man ønsker å slå leir, er å sette opp teltet. Så etter en lang tur på kanskje flere timer, så skal teltet kunne monteres på maks 10 minutter.

Ventilasjon

Et telt med god ventilasjon sirkulerer luften og fuktigheten inne i teltet med ny frisk luft. Se derfor etter et telt med ventilasjon hvor luft kommer inn et sted, og ut et annet. For å holde insektene ute skal lukene være polstret med mesh-netting.

De fleste telt har en duk på innsiden (innertelt) som også er til for å unngå fukt på telt-veggen fordi den fuktige luften går gjennom veggene på innerteltet, hvor fuktigheten da holdes ute av innerteltet man oppholder seg i. Innsiden av ytterduken blir imidlertid like våt.

Ettersom varm luft holder bedre på fuktighet enn kald luft, så kan en løsning være å varme opp teltet fra innsiden med en primus. Men på en varm sommerdag så er det kanskje det siste du tenker på.

Takhøyde

Da jeg kjøpte det billige Bergans teltet mitt så tenkte jeg for mye på pris og vekt, at jeg glemte at jeg faktisk skal ha det komfortabelt. Dessverre var er ikke takhøyden god nok, som gjorde at jeg ikke klarte å sitte oppreist i teltet.

Det er viktig at du tar hensyn til takhøyden i innerteltet, og legg gjerne på 5 - 10 centimeter i tilfelle du ikke får dratt teltet helt ut, eller på grunn av ujevnt underlag, eller at teltet ikke er like høyt overalt. Du må også måle høyden din mens du sitter.

Jeg er 188 høy, og når jeg sitter er jeg 92 cm fra bakken og til toppen av hodet. Det fungerer dårlig når takhøyden er 90 cm på sitt høyeste punkt i innerteltet.

Størrelse

Størrelsen på teltet er helt avgjørende for bærevekten, komforten, og plassen du trenger for å sette det opp.

Nå skal det sies at vi trodde det var et telt for 3 personer, ellers ville jeg tatt med mitt eget. De som produserer teltene burde kanskje endret på merkingen av teltene, for alle fagfolk jeg har snakket med forteller at man må beregne en størrelse opp for å sikre god komfort.