Håndstøvsuger Test: De 3 beste (2024)

Trådløs håndstøvsuger test

I vår håndstøvsuger test har vi sett på et stort utvalg av trådløse modeller og utnevnt 3 testvinnere i pris- og kvalitetsrekkefølge. Vi ser på utvalgskriterier som batteritid, sugeevne, filter, ergonomi, støvbeholder, praktiske egenskaper, tilbehør, omtaler, og pris.

Dette er trådløse håndstøvsugere med partikkelfiltre som samler det farlige svevestøvet, og følgelig kan du bruke de som selvstendige håndstøvsugere. Det er dessverre mange som kjøper feil type håndstøvsuger i god tro, uten å vite at de farligste partiklene blåser rett ut igjen. Les mer om det her.

  • I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.

    Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.

Dreame R10 Pro

Dreame R10 Pro er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Batteri: opp til 65 min

✔️ Filter: 5-trinn (99.9%)

✔️ Av- og på knapp + lys i front

✔️ Vekt: 1.65 kilo

Ting å tenke på:

Dårlig på tepper

Klønete tømming

Ca. 10 min med Turbo

Dreame R10 Pro er kåret til ny testvinner blant markedets billigste trådløse håndstøvsugere. Den har en kraftig og børsteløs motor med god sugeevne til tross for et tettere HEPA filter som renser 99,9% av partiklene i luften. Den har en av- og på knapp med god ergonomi, den har lys i front, og veier lite.

Ting å tenke på: Dreame R10 Pro er en ny og forbedret modell fra Dreame T20, som nå endelig har en av- og på knapp, lys i front og litt ekstra tilbehør. Støvbeholderen er fortsatt litt klønete å tømme sammenlignet med Wilfa. Brukstiden varierer fra 10 på “Turbo”, til 20 min på “Auto” og opp til 65 min på “Eco”.

Driftstid

Sammenlignet med forgjengeren sin (Dreame T20) så har Dreame R10 Pro et bedre batteri (3000 mAh) som gir en mer realistisk brukstid opp mot 65 minutter avhengig av hvilken hastighet du bruker. Når du støvsuger tepper økes også effekten automatisk som krever mer strøm.

Hvis du skal lade håndstøvsugeren fra helt tomt batteri, til fulladet, er ladetiden ca. 3,5 time. Du trenger ikke å bekymre deg for å la den stå i laderen over lengre tid ettersom batteriet kutter når det er fulladet for å unngå skade på batteriet.

Sugeevne

Sugeevnen på en støvsuger avhenger av forholdet mellom sugekapasiteten (kPa), luftwatt (AW) som er kraften av luftstrømmen, tettheten i filteret, og designet på munnstykket. Luftwatt må ikke forveksles med motor watt. Motor watt har ingen effekt på hvor godt støvsugeren gjør jobben sin.

Testvinneren Dreame R10 Pro har overraskende god sugeevne til å være en så prisgunstig håndstøvsuger, takket være det optimale forholdet mellom sugetrykk (20 kPa) og luftstrømmen (150 Aw). Den har en børsteløs motor med 120.000 o/min.

Dette gjør at den takler de fleste utfordringer foruten om dype tepper, uten å lage for høyt vakuum mot gulvet. Nominelt strømforbruk er 425 Watt, men dette har ingenting med hvor god eller dårlig sugeevnen er.

Filter

Det viktigste for en støvsuger er at den holder godt på støvet på samme måte som en luftrenser, for å unngå at de skadelige partiklene blåses rett tilbake ut i rommet.

Følgelig skal denne typen håndstøvsugere ha et bra partikkelfilter, slik som Dreame R10 Pro med sitt 5-trinnsfiltrering system som filtrer 99.9% av partiklene ned til 0.3 mikron i størrelse, tilsvarende et HEPA 12 filter.

Filteret kan skylles under rennende vann, og alle filtre inkludert støvbeholderen kan skylles og gjenbrukes. Bytt gjerne HEPA filteret 1-2 ganger i året.

Munnstykker

I tillegg til det universale munnstykket som du kommer til å bruke mesteparten av tiden, så følger det med et turbo munnstykke til å bruke på møbler, spesielt godt egnet til dyrehår på møbler. Det følger også med et fugemunnstykke, og bredt kombi-munnstykke.

Dreame R10 Pro med veggfeste

Det følger med et minimalistisk og elegant veggfeste, men ledningen er vanskelig å skjule

Tepper

Håndstøvsugeren er ikke veldig god på tepper, men det er det få håndstøvsugere som er.

Effekten går automatisk til maks så snart du går over et teppe, en funksjon som begynner å bli vanlig på håndstøvsugere og robotstøvsugere.

Ergonomi

Håndtaket til håndstøvsugeren er ikke det beste, men i motsetning til tidligere modeller har de nye modellene fra Dreame endelig fått av- og på knapp. Dette gjør det vesentlig mer behagelig å bruke støvsugeren når du må støvsuge i mer enn 5 minutter.

En annen ting vi også så på som svært positivt er den totale vekten på bare 1.65 kilo. Til sammenligning så veier V15 fra Dyson 3 kilo.

Støvbeholder

Støvbeholderen er på 0.6 liter, så du må belage deg på å tømme den etter hver gang om du støvsuger hele leiligheten. Det kan være fornuftig å gjøre uansett hvor lite du støvsuger.

Egenskaper

Dette er en relativt enkel håndstøvsuger som ikke er like konkurransedyktig på de praktiske egenskapene som Philips og Dyson (til mer enn dobbel pris vel og merke), men den har et lydnivå på 73, 79, og 84 dB avhengig av nivå.

Tilbehør

I tillegg til munnstykkene følger det med et minimalistisk og elegant veggfeste.

Annonse

Philips XC8349

Philips XC8349 håndstøvsuger er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Batteri opp til 80 min

✔️ God filtrering (99.7%)

✔️ Praktisk og ergonomisk

Ting å tenke på:

Stort mopp munnstykke

Litt tung for eldre

Håndstøvsugeren Philips XC8349 er utnevnt til ny testvinner blant de litt bedre trådløse håndstøvsugere på markedet. Den skiller seg litt ut fra de fleste andre håndstøvsugere ved at det følger med et ekstra munnstykke og tilbehør til å vaske gulvet - samtidig som du støvsuger.

Selv om du ikke har behov for tilbehøret til å vaske gulvet, koster denne mindre enn den tilsvarende modellen uten tilbehøret. Det vi liker best med denne modellen er hvor praktisk den er, spesielt hvor enkelt det er å tømme støvet, det praktiske lyset foran munnstykket, og av- og på knappen.

Ting å tenke på: Husk at du aldri skal vaske gulvet med væske hvis du har parkett eller laminatgulv av tre. For deg som skal bruke munnstykket for å vaske gulvet, så kan det oppleves litt stort i starten. Håndstøvsugeren veier også litt mer enn sine konkurrenter, og av erfaring opplever eldre den som litt tung.

Driftstid

Den kraftige motoren opprettholder sterkere sugeeffekt lenger, med 30 % høyere effektivitet som gjør at du får en batteritid på 80 minutter i Øko-modus, 35 minutter i vanlig modus, og 28 minutter i turbomodus.

Sugeevne

Sugeevnen på en støvsuger avhenger av forholdet mellom sugekapasiteten (kPa), luftwatt (AW), tettheten i filteret, og designet på munnstykket. Luftwatt må ikke forveksles med motor watt. Sistnevnte har ingen effekt på hvor godt støvsugeren gjør jobben sin.

Verken Philips og Dyson oppgir dessverre ikke sugetrykket (kPa) eller luftkraften (Aw) på sine håndstøvsugere, som gjør det litt vanskelig å sammenligne med de som måler dette.

Jeg har testet denne mye på parkett og tepper, og den gjør en veldig god jobb, mye fordi den har innsug foran og bak, i motsetning til de fleste som bare har det i front.

Filter

Filteret i håndstøvsugeren fra Philips fanger opptil 99,7 % av alt fint støv, partikler og allergener, tilsvarende et HEPA 12 filter. Det er vaskbart men må byttes ca. 1-2 ganger i året.

Det bidrar til å bedre inneklimaet for store og små i hjemmet ditt året rundt, enten det er snakk om fyringssesongen eller pollensesongen.

Munnstykker

Det 360° graders sugemunnstykket suger opp fra alle kantene, og den har påmontert møbelmunnstykke slik at du enkelt kan bytte. I tillegg følger det med et turbo munnstykke som skal være spesielt godt egnet for dyrehår.

Tepper

Håndstøvsugere er ikke veldig gode på tepper og har en liten vei å gå sammenlignet med tradisjonelle støvsugere med ledning, men den gjør en relativt god jobb. Har du husdyr kan det bli litt klønete å måtte gå over flere tepper med bare turbo munnstykket.

Ergonomi

Håndstøvsugere fra Philips er designet på en slik måte at det skal være mer behagelig å bruke den over lenger tid av gangen. Håndtaket følger håndten og vinkelen i håndleddet bedre enn både Dreame og Dyson, men den veier nesten like mye som Dyson V15 med ca. 3 kilo.

Det er også verdt å nevne at Philips har en av- og på knapp som er langt mer ergonomisk og praktisk sammenlignet med flere konkurrenter hvor du må holde knappen inne hele tiden slik som Dreame T20 som jeg har selv, og jeg merker det etter bare noen minutter.

Støvbeholder

På samtlige av Philips sine modeller så er beholderen (0.6 liter) som samler støvet enklere å tømme, fordi du enkelt kan løsne beholderen, mens hos Dyson må du ta med deg hele enheten.

Egenskaper

Den har også LED-lys nederst som gjør det enklere å se støv og smuler, det er nesten litt urovekkende å se hvor mye som samler seg på gulvet når du får lyst det opp.

Den smarte digitale skjermen viser deg også når filteret må rengjøres. Indikatoren for filterrengjøring hjelper deg med å vedlikeholde produktet, som sørger for at du alltid får den høyeste ytelsen.

Tilbehør

I tillegg til det vanlige munnstykket for støvsuging og våtmopping, følger det med:

  • Ekstra filter

  • Langt fugemunnstykke

  • Forlengelsesslange

  • Mykt børsteredskap

Ekstra munnstykke

  • Munnstykke med 360° suging

  • Mini Turbo-børste

Annonse

Dyson V15 Detect

Håndstøvsugeren Dyson V15 Detect er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Ekstremt kraftig (230 Aw)

✔️ Batteri: opp til 60 min

✔️ Filter: 5-trinn (99.99%)

Ting å tenke på:

Må holde på-knappen inne

Klønete tømming

Den nye håndstøvsugeren Dyson V15 Detect er utnevnt til testvinner som den beste håndstøvsugeren i dagens marked. Den er sykt kraftig, men det må den også være på grunn av 5 trinns filtreringen som fanger 99,99 % av støvpartiklene i luften, tilsvarende et tett HEPA 14 filter.

Vurderinger: Det eneste negativt vi har å poengtere er at du fortsatt må holde knappen fysisk inne, som har vært vårt største problem med Dyson sin deres V6 modell.

Driftstid

Dyson har ikke oppgitt hvor kraftig batteriet er (mAh), men de oppgir at håndstøvsugeren har en driftstid på opp til 60 minutter i auto-modus. Det burde være mer enn nok for folk flest.

Sugeevne

Sugeevnen på en støvsuger avhenger av forholdet mellom sugekapasiteten (kPa), luftwatt (AW), tettheten i filteret, og designet på munnstykket. Luftwatt må ikke forveksles med motor watt. Sistnevnte har ingen effekt på hvor godt støvsugeren gjør jobben sin.

Nå oppgir dessverre ikke Dyson sugekapasiteten, men luftwatten er på hele 230 watt, noe som er helt vilt kraftig. Årsaken til at den er så kraftig, er fordi de har designet støvsugeren med et 5-trinns filter, tilsvarende et medisinsk Hepa-14 filter.

Filter

I likhet med våre andre testvinnere har også Dyson et 5-trinnsfilter system, men Dyson V15 er unik som følge av at den fanger mer støv enn noen andre håndstøvsugere på markedet. Den fanger 99.99% av alle støvpartikler ned til 0,25 mikron. Ikke engang luftrensere gjør det.

Det starter med at syklonen i støvbeholderen separer og fjerner de største partiklene, før meshfilteret i metall filtrerer ut alle partikler over 0,25 mikron. Du kan lese mer om denne prosessen i detalj på Dyson sine sider.

Dette krever følgelig kraftigere luftstrøm for å få luften og støvpartiklene gjennom, og er årsaken til at sugeevnen er på 230 luftwatt.

Munnstykker

Det følger med totalt 7 munnstykker til alle mulige utfordringer, men de du kommer til å bruke mest er munnstykket med laser, samt Torque munnstykket for dyprengjøring av tepper, og hair-screw munnstykket for å få opp dyrehår.

Tepper

Det følger med et Torque munnstykke med harde børster i nylon. Det er det mest effektive munnstykket for dyp tepperengjøring fra Dyson, men det fungerer også til å fjerne støv fra harde gulv, groper og sprekker.

Ergonomi

Den vanligste utfordringen folk flest (i min erfaring) har til håndstøvsugere, er vekten, og for Dyson (og Philips) sine modeller så veier de ofte litt mer. Denne veier 3 kilo, som er nesten det dobbelte av Dreame og Roborock.

Som nevnt innledningsvis har ikke Dyson en av- og på knapp. Du må derfor holde den inne hele tiden, noe vi opplever som slitsomt etter bare 5 minutter.

Egenskaper

Dyson V15 Detect har flere ny- og veldig spennende funksjoner. Den har en laser som gjør at du ser støvpartiklene på gulvet, i tillegg til at den registrer og teller støvpartiklene i ulike størrelser. Dette vises i et digitalt LCD-display ved håndtaket.

Håndstøvsugeren regulerer sugeeffekten automatisk. Batteriet kan enkelt tas av og erstattes. Click-in batteriene kan lades både på og av støvsugeren.

Støvbeholder

Støvbeholderen er på 0.76 liter, som medfører at den burde tømmes etter hver gang du støvsuger. Den er kompatibel til å brukes med- eller uten støvsugerposer. Fordelen med pose er at det er litt mer hygienisk ved tømming.

Tilbehør

Inkludert i esken følger det med følgende:

- Torque Drive-rensehode (antikrøll)
- Laser Slim Fluffy-rensehode
- Kombinasjonsverktøy
- Verktøy for rengjøring i groper
- Hair screw-munnstykke
- Myk støvbørste
- Børste for vanskelige flekker
- Verktøy for å nå under møbler og annet
- Klips for staven
- Docking for vegg
- Lade



Velg riktig Håndstøvsuger

Håndstøvsugere holdes i hånden, uten ledning og uten støvsugerpose. Markedet beveger seg i retningen hvor disse tar over, men ikke gå i fellen og erstatt den vanlige støvsugeren med en trådløs modell uten riktig filter.

Driftstid

For en håndstøvsuger så må du først ta hensyn til hvor lenge brukstiden. Har du en mindre leilighet så er det ikke så nøye, men om du har en større leilighet så er det viktigere. Hvor lang tid støvsugeren bruker på å lade til fullt kan også være nyttig.

Sugeevne

Sugeevnen på en håndstøvsuger måles på flere måter, og her er det lett å la seg lure når forhandlere selv ikke er kjent med forskjellene på motor-watt (W), luftwatt (AW), og sugekapasitet (Pa). Det er balansen mellom luftwatt og sugetrykket som er viktig.

  • Sugetrykket (Pa) er trykket støvsugeren gir mot underlaget. Med høyere sugetrykk mot underlaget, desto lettere får støvsugeren opp støv og smuler. Alt over 20.000 (Pa) gjør en god jobb. 20.000 (Pa) er det samme som 20 (kPa).

  • Luftwatt (AW) er kraften av luftstrømmen i enden av støvsugeren, gjerne omtalt som sugekraften. Alt over 100 AW er bra, mens de beste ligger på rundt 150-200 AW. Tykkere filtre krever også høyere luftwatt.

  • Motor-watt (W) er hvor mye strøm støvsugeren trekker for å fungere. Dette er ikke utslagsgivende for hvor god jobb den gjør.

Filter

Uten et godt filter så blåser de minste støvpartiklene rett ut igjen. De beste modellene har et HEPA-filter som fanger opp mellom 99,95 % av støvpartiklene. Bedre filter = tettere filter og krever høyere luftstrøm for god nok effekt.

EPA E10                     > 85 %
EPA E11                   > 95 %
EPA E12                    > 99,5 %

HEPA H13                   > 99,95 %
HEPA H14                   > 99,995 %

ULPA U15                   > 99,9995 %   
ULPA U16                   > 99,99995 %

Dette er også en enkel måte å se hvorvidt den håndstøvsugeren er designet for å kunne erstatte den tradisjonelle støvsugeren med ledning. Har den ikke et HEPA filter, så ikke bruk den som din eneste støvsuger.

Ergonomi

En håndstøvsuger er designet med motoren øverst, som gjør at støvsugeren må være ergonomisk og helst med lav vekt for å hindre plager i armen og skulderen. Vi foretrekker også en av- og på knapp som du slipper å holde inne.

Støvbeholder

Støvbeholderen må ikke være så liten at du må tømme den hele tiden, selv om det er best etter hvert bruk. Samtidig må den ikke bli for stor og klumpete heller. Den burde også være enkel å tømme.

Egenskaper

Vi mener at noen av de viktigste egenskapene på en håndstøvsuger er å ha god størrelse på støvbeholderen, display på nyere modeller som viser batteri og effekt, lavt lydnivå, effektive- og universale munnstykker med LED belysning i front.

Noen modeller kommer også med en vanntank og en mopp som lar deg støvsuge og vaske gulvet samtidig. Philips har løst dette på en veldig god måte.

Tilbehør

Tilbehør og munnstykker er viktig for håndstøvsugere, men de fleste modellene kommer i dag med flere munnstykker som er egnet for harde gulv og tepper. Et godt munnstykke er også helt avgjørende for god sugeevne.


Spørsmål om håndstøvsugere

  • Hvilke håndstøvsugere er de beste?

Vi mener at Dreame T20, XC8043 fra Philips og XC8149 fra Philips er de tre beste håndstøvsugere på markedet akkurat nå. Men det finnes mange gode alternativer som Roborock og Dyson.

  • Hva er forskjellen på håndstøvsugere?

Det finnes to typer håndstøvsugere hvorav den ene typen faktisk ikke holder på de minste og farligste støvpartiklene. Svært mange kjøper feil støvsuger uten et godt nok filter og med svakere motor. Les mer om hvordan du ser forskjellen her.

  • Beste håndstøvsuger på dyrehår?

Hvis du har husdyr eller en frue i hus som røyter så er det noen modeller som er bedre enn andre, spesielt de som har så kalte turbo munnstykker. Dessverre opplever folk flest at det vanlige munnstykket gjør en like god-, eller dårlig jobb.

  • Beste håndstøvsuger på tepper?

Håndstøvsugere med turbo munnstykker skal være bedre på spesielle utfordringer slik som dyrehår, men best av alt er de tilpasset for bruk på tepper. Turbo munnstykket skyver på teppehårene og løfter opp støvet eller håret.