Varmepumpe Test: De 3 beste (2024)

Samletest av varmepumper

I vår varmepumpe test har vi sammenlignet og vurdert et stort antall (luft-til-luft) varmepumper og utnevnt 3 testvinnere. Vi ser på utvalgskriterier som varmepumpens evne til å produsere varm- og kald luft på en energivennlig måte, og hvor stort areal den dekker, praktiske funksjoner, pris, og mye annet.

Hvorfor varmepumpe: Det å investere i en varmepumpe er smart, miljøvennlige og veldig lønnsomt på sikt, spesielt med høye strømpriser. De beste varmepumpene vil gi deg tilstrekkelig med varme om vinteren, og godt med kjøling om sommeren. Les gjerne også vår strømleverandør test.

Spar penger med varmepumpe: En vanlig norsk bolig bruker 25.000 kWh i året, og vil med en luft-til-luft varmepumpe spare ca. 4800 kWh årlig, sammenlignet med panelovner. Hvis strømprisen er 1 kr per kWh, vil du spare 4.800,- kroner i året, eller 48.000,- over ti år.

  • I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.

    Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.

Mitsubishi Kaiteki 6300

Varmepumpen Mitsubishi Electric Kaiteki 6300 er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Varmekapasitet: Maks 6300 W

✔️ Kapasitet ved 7°C: 90 - 140 kvm

✔️ Kapasitet ved -15°C: 45 - 71 kvm

✔️ SCOP: 4.0 (5.2)

✔️ Lydnivå: 19 - 45 dB (58)

Ting å tenke på:

🔻 Passer til mindre boliger

🔻 Pris ved vurdering: 16999,-

Electric Kaiteki 6300 fra Mitsubishi er utnevnt til testvinner blant markedets billigste varmepumper. Den produserer varme i boliger opp til ca. 140 kvm (6300W), og kjøling opp til ca. 35 kvm (3500W). Varmepumpen er energieffektiv, og den fordeler og filtrerer luften godt.

Ting å tenke på: Vi har ikke funnet noen varmepumper som gir deg mer for pengene til denne prisen, men den har noe lavere varmekapasitet enn mer kostbare modeller, og følgelig er den ikke spesielt godt egnet til større boliger. Hvis du har en større bolig (over 100 kvm) anbefaler vi Wilfa eller Panasonic.

Annonse

Kapasitet

Varmepumpen har en maksimal varmekapasitet på 6300 W ved pluss 7°C som betyr at den klarer å produsere varme i en godt isolert bolig opp mot 140 kvm, og 90 kvm for en dårlig isolert bolig.

Varmepumpen har en maksimal varmekapasitet på 3200 W ved minus -15°C som betyr at den klarer å produsere varme i en godt isolert bolig opp mot 71 kvm, og 45 kvm for en dårlig isolert bolig.

Testvinneren fra Mitsubishi garanterer å fungere i temperaturer ned mot -25°C. Hvis du skal bruke varmepumpen til nedkjøling på sommeren så vil den klare å kjøle ned ca. 35 kvm (3500 W).

Lydnivå

  • Innendørs lydnivå på 19 - 45 dB

  • Utendørs lydnivå på maks 49 dB

Scop

Høyere SCOP verdier betyr at varmepumpen bruker mindre strøm for å produsere varme, og for nordisk klima har varmepumpen en SCOP verdi på 4.0 som er veldig bra.

NB: Flere forhandlere opplyser at denne varmepumpen har en Scop-verdi på 5,2, men det er for varmere land sør i Europa.

Seer

Høyere SEER verdier betyr at varmepumpen bruker mindre strøm på å kjøle ned boligen. Denne modellen har en SEER verdi på 10.5 som er veldig bra.

Egenskaper

Varmepumpen Kaiteki 6300 har flere praktiske egenskaper som det doble luftspjeldet som fordeler luften bedre- og lengre ut i rommet. Den registrer også hvor dere tilbringer mest tid, for så å fordele luften dit.

Filteret Plasma Quad Plus fungerer også som en luftrenser mot luftbårne støvpartikler, bakterier, virus, mugg, allergener og mikroskopiske partikler under 2,5 mikrometer! Dette er mikropartikler mindre enn 4% av bredden til et hårstrå.

Kaiteki gir deg kontroll og frihet med integrert WiFi der du kan styre modus, vifter og temperatur. Styr ditt innemiljø uavhengig av hvor du befinner deg fra alle weblesere, tablets og smart telefoner.


Wilfa Svalbard Extreme

Varmepumpen Wilfa Svalbard Extreme er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Varmekapasitet: Maks 7200 W

✔️ Kapasitet ved 7°C: 102 - 160 kvm

✔️ Kapasitet ved -15°C: 75 - 117 kvm

✔️ SCOP: 4.0 (5.1)

✔️ Lydnivå: 21 - 46 dB (58)

Ting å tenke på:

🔻 SEER: 8.5

🔻 Pris ved vurdering: 19999,-

Svalbard Extreme fra Wilfa er utnevnt til testvinner blant markedets litt bedre varmepumper. Dette er en veldig kraftig og energieffektiv varmepumpe som produserer varme i boliger opp til ca. 160 kvm (7200W), og kjøling opp til ca. 50 kvm (5000W).

Ting å tenke på: Dette er ikke den mest energieffektive varmepumpen (Seer) når det kommer til å produsere kjøling på varme sommerdager. Ettersom strømprisen sjeldent er så høy om sommeren, vil du ikke merke så mye til det, med mindre du har en dyr strømavtale. Les gjerne vår samletest av strømleverandører.

Annonse

Kapasitet

Varmepumpen har en maksimal varmekapasitet på 7200 W ved pluss 7°C som betyr at den klarer å produsere varme i en godt isolert bolig opp mot 160 kvm, og 102 kvm for en dårlig isolert bolig.

Varmepumpen har en maksimal varmekapasitet på 5300 W ved minus -15°C som betyr at den klarer å produsere varme i en godt isolert bolig opp mot 117 kvm, og 75 kvm for en dårlig isolert bolig. Wilfa garanterer at varmepumpen fungerer i temperaturer ned mot -30°C.

Hvis du skal bruke varmepumpen til nedkjøling på sommeren så vil den klare å kjøle ned ca. 50 kvm (5000W).

Lydnivå

  • Innendørs lydnivå på 21 - 46 (58) dB

  • Utendørs lydnivå på 54 - 62 dB

Scop

Høyere SCOP verdier betyr at varmepumpen bruker mindre strøm for å produsere varme. For nordisk klima har varmepumpen en SCOP verdi på 4.0 som er veldig bra. Wilfa selv opplyser at Scop-verdien er på 5,1, men det gjelder for varmere land sør i Europa, og er ikke representativt for Norge.

Seer

Høyere SEER verdier betyr at varmepumpen bruker mindre strøm på å kjøle ned boligen. Denne modellen har en SEER verdi på 8.5 som er relativt bra, men det finnes andre modeller med bedre effektivitet på dette området.

Egenskaper

I tillegg til at varmepumpen både tilfører varme på vinteren og kjøling om sommeren, så kan varmepumpen fungere som en avfukter når den relative luftfuktigheten blir for høy, i tillegg til at den renser luften. Vi anbefaler likevel en selvstendig luftavfukter.

Dette gjør den ved hjelp av et karbon-, og ion-filter, som også fjerner vond lukt, partikler, og bakterier i luften. Varmepumpen har innebygd WiFi som er lett å installere og bruke, og den kan styres i forhold til forskjellige behov.

Med ny generasjon miljøvennlig gass (R32), varmestav i bunnpanne og autostyrt avriming, er Svalbard Extreme et godt valg for de største boligene, og leilighetene.


Panasonic HZ35XKE

Varmepumpen Panasonic HZ35XKE er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Varmekapasitet: Maks 7900 W

✔️ Kapasitet ved 7°C: 113 - 175 kvm

✔️ Kapasitet ved -15°C: 71 - 110 kvm

✔️ SCOP: 4.3 (5.2)

✔️ Lydnivå: 19 - 45 dB (60)

Ting å tenke på:

🔻 SEER: 8.3

🔻 Pris ved vurdering: 24999,-

Flaggskipet HZ35XKE fra Panasonic er utnevnt til ny testvinner blant markedets beste varmepumpe i forhold til pris. Den har en varmekapasitet på 7900 W som gjør at den kan varme opp en bolig fra 113 til 175 kvm, og kjøle ned et areal opp til 40 kvm på sommeren.

Varmepumpen fungerer også som en enkel luftrenser ved å filtrere luften for støvpartikler, pollen, sopp, midd, bakterier og virus opp til 25 kvm som varmepumpen er montert. Du får full kontroll ved å koble varmepumpen til mobilen via WiFi, og den fungerer ned til - 35°C utendørs.

Ting å tenke på: I likhet med testvinneren fra Wilfa så er heller ikke denne varmepumpen fra Panasonic den mest energieffektive når det kommer til å produsere kjøling på varme sommerdager. Men, det er sjeldent et problem ettersom strømprisene er lave på sommeren i Norge.

Alternativ: Hvis du vil ha det desidert beste varmepumpen på markedet, uten å tenke for mye på pris, så anbefaler vi Panasonic sin VZ12SKE som har en varmekapasitet på 9200 W (131 - 204 kvm).

Kapasitet

Testvinneren- og flaggskipet fra Panasonic har en maksimal varmekapasitet på 7900 W ved pluss 7°C utendørs, som kan varme opp en godt isolert bolig på 175 kvm, og en dårlig isolert bolig på 113 kvm.

Hvis det er kuldegrader ute og temperaturen synker til minus - 15°C reduseres den maksimale varmekapasiteten til 5000 W, og følgelig vil varmepumpen kunne varme opp en godt isolert bolig på 113kvm, og 73 kvm i en dårlig isolert bolig.

I svært kalde temperaturer ned mot - 20°C er varmekapasiteten på 4410 W, og varmepumpen vil kunne varme opp en godt isolert bolig på 98 kvm, og en dårlig isolert bolig på 63 kvm.

På sommeren vil varmepumpen kunne kjøle ned et areal på 40 kvm.

Lydnivå

Vi skiller mellom lydnivået på innedelen og utendørs delen. Sammenlignet med andre varmepumper i samme prisklasse så er denne modellen å anse som svært stillegående.

  • Innendørs lydnivå på 18 - 45 dB

  • Utendørs lydnivå på maks 45 - 50 dB

Scop

Høyere SCOP verdier betyr at varmepumpen bruker mindre strøm for å produsere varme. For nordisk klima har varmepumpen en SCOP verdi på 4.3 som er det beste vi har sett i denne prisklassen.

NB: Vær klar over at de aller fleste markedsfører denne modellen med 5.3 - 5.6, men dette er for klima i sentral Europa, og ikke riktig for Norden.

Seer

Høyere SEER verdier betyr at varmepumpen bruker mindre strøm på å kjøle ned boligen. Varmepumpen fra Panasonic har en SEER verdi på 8.3 som er ganske bra, selv om det er andre modeller som er bedre på kjøling.

Funksjoner

Flaggskipet HZ35XKE fra Panasonic har tre praktiske funksjoner vi ønsker å trekke frem. Den første er det Panasonic kaller for Nanoe-X som bidrar til et bedre inneklima tilsvarende en luftrenser som hemmer dannelsen av skadelige stoffer, pollen, bakterier, virus som Covid-19, og eliminerer lukt.

Den andre funksjonen kaller de for Aerowings som er to spjeld (blader) som kan brukes til å sentrere luften i angitt retning for rask oppvarming- eller nedkjøling, tilsvarende en vifte, eller bevege seg for å skape en oscillerende effekt.

Den siste funksjonen vi vil trekke frem er smart kontroll og tale-assist. Ved å koble mobilen til varmepumpen via WiFi nettverket ditt hjemme, får du full kontroll over inneklima ditt i flere rom om du har flere enheter. Styr også varmepumpen ved hjelp av Google Home.

Varmepumpehus

Vi anbefaler å kjøpe med varmepumpehuset fra Zave hvis du uansett skal kjøpe varmepumpen- og bestille montering fra dem.


Tidligere testvinnere

Toshiba Daiseikai 9 S-35

Varmepumpen Toshiba Daiseikai 9 S 35 er testvinner

Viktigste egenskaper:

  • Varmekapasitet: 7700 W

  • Kapasitet ved 7°C: 110 - 170 kvm

  • Kapasitet ved -15°C: 68 - 106 kvm

Daiseikai 9 S 35 fra Toshiba er utnevnt til testvinner som den beste varmepumpen på markedet, i forhold til pris. Den produserer varme i boliger opp til ca. 170 kvm (7700W), og kjøling opp til ca. 41 kvm (4100W), noe den gjør energivennlig.

Vurderinger: Denne modellen kommer også i en enklere utgave med varmekapasitet på 6700 Watt.

Kapasitet

Varmepumpen har en varmekapasitet på 7700 W ved pluss 7°C som betyr at den klarer å produsere varme i en godt isolert bolig opp mot 170 kvm, og 110 kvm for en dårlig isolert bolig.

Varmepumpen har en varmekapasitet på 4800 W ved minus -15°C som betyr at den klarer å produsere varme i en godt isolert bolig opp mot 106 kvm, og 68 kvm for en dårlig isolert bolig.

Testvinneren fra Toshiba garanterer å fungere i temperaturer ned mot -30°C. Hvis du skal bruke varmepumpen til nedkjøling på sommeren så vil den klare å kjøle ned ca. 41 kvm (4100W).

Lydnivå

  • Innendørs lydnivå på 19 - 44 dB

  • Utendørs lydnivå på maks 49 dB

Scop

Høyere SCOP verdier betyr at varmepumpen bruker mindre strøm for å produsere varme. For nordisk klima har varmepumpen en SCOP verdi på 4.0 som er veldig bra.

De aller fleste forhandlere markedsfører den med SCOP verdi på 5.1, men det er ikke relevant for Norden.

Seer

Høyere SEER verdier betyr at varmepumpen bruker mindre strøm på å kjøle ned boligen. Denne modellen har en SEER verdi på 8.9 som er veldig bra.

Egenskaper

Varmepumpen har et mekanisk- og et elektrostatisk plasmafilter som renser luften tilsvarende en luftrenser som nøytraliserer uønsket lukt og fjerner partikler som støv og pollen.

Under ekstreme vinterforhold kan du avrime også varmepumpens ute-del manuelt, slik at du opprettholder varmeeffekten.

Luftstrømmen kan justeres i seks ulike mønstre for å sikre en jevn temperatur i større deler av boligen. Dette gir bedre varmefordeling og øker valgmulighetene for plassering av inne-delen.

Med WiFi-styring kan du enkelt sjekke status og styre de fleste funksjoner fra hvor som helst med Toshibas egen app til iOs og Android.

Varmepumpehus

Toshiba tilbyr et varmepumpehus i impregnert tre, og i hvitt metall. Husk at det er både fordeler og ulemper med å montere et hus til varmepumpen. Les mer om det lenger ned.


Les flere av våre tester

Støvsuger / Luftavfukter / Luftfukter / Luftrenser / Gulvvifte / Bordvifte


Velg riktig varmepumpe

I vår varmepumpe test har vi sammenlignet og vurdert over 40 ulike modeller av den vanligste typen som er luft til luft varmepumpe. Vi ser på evnen til å produsere varme om vinteren og kjøling om sommeren, samt energieffektivitet, lydnivå, praktiske funksjoner, og pris.

Kapasitet

Hvor kraftig varmepumpe du trenger avhenger av hvor i landet du bor, hvor stort areal du ønsker å varme opp, samt hvor godt boligen er isolert. Godt isolerte boliger trenger rundt 15 - 45 W/kvm, mens dårligere isolerte trenger ca. 65-70 W/kvm varmeeffekt.

Hvis boligen din har en isoleringsevne på 45W per kvm og du kjøper varmepumpen Svalbard Extreme fra Wilfa med 7200 W, så kan den varme opp ca. 160 kvm ved 7 plussgrader utendørs (7200/45=160). Varmeeffekten synker drastisk ved lavere temperatur.

For å kjøle ned en bolig trenger man ca. 100 W per kvm, som betyr at Wilfa Svalbard Extreme med kjølekapasitet på 5000 W, vil klare å kjøle ned ca. 50 kvm.

NB: Varmepumpen vil være mest effektiv i det rommet den er montert. Det betyr at plasseringen av varmepumpen er noe av det viktigste, og de aller fleste monterer den i oppholdsrom som stue.

Scop (varme)

Med høyere SCOP verdier så bruker varmepumpen mindre strøm for å produsere varme. En SCOP-verdi på 3,4 betyr at enheten leverer 3,4 kilowatt varmeenergi for hver kilowatt elektrisitet.

Teoretisk årsvarmefaktor også kjent som SCOP forteller hvor effektiv varmepumpen din er gjennom hele året.

Seer (Kjøle)

Med høyere SEER verdier bruker varmepumpen mindre strøm på å kjøle ned boligen din. En SEER-verdi på 3,6 betyr at enheten leverer 3,6 kilowatt kjøleenergi for hver kilowatt elektrisitet

SEER står for Seasonal Energy Efficiency Ratio og forteller hvor effektiv kjøling enheten gir gjennom året.

Lydnivå

I dag så har teknologien som anvendes i varmepumper så god, at både de utvendige og innvendige delene av varmepumpen lager relativt lite støy.

Hvis du har montert den riktig med en strategisk plassering så er ikke lydnivået et stort problem. Unngå å plassere varmepumpen ved siden av soveromsvinduet.

Energiforbruk

Energimerkingen viser det årlige energiforbruket til hver enkelt varmepumpe. Estimatet for denne spesifikke enheten (på bildet under) er 144 kWh for kjøling, og 2625 kWh for oppvarming i Norden - hvert år.

Det er også to verdier for strømtilførsel (se eksempel under):

  • Oppvarming (5,0 kW)

  • Kjøling (3,5 kW)

Energimerke av varmepumpen Wilfa Svalbard Extreme

Nøyaktig hvor mye strøm en varmepumpe bruker, avhenger av veldig mange faktorer, men det vil alltid være billigere enn tradisjonelle varmeovner.


Hus til varmepumpe

Når du først tar investeringen av en varmepumpe, så er det også fornuftig å kjøpe et varmepumpehus. Hvis du skal bygge et varmepumpehus selv, så husk at det må være enkelt å komme til for service. Hvorfor kjøpe varmepumpehus?

✔️ Fordeler

Et varmepumpehus beskytter utedelen (som monteres på den ytre husveggen) mot vann, vind, snø, og i verste fall is som faller fra hustaket. Folk flest foretrekker å parkere bilen i garasjen, for der står den tryggere.

❌ Ulemper

Men ifølge varmepumpeinfo.no er det noen potensielle ulemper også. Det kan redusere mengden luft inn til varmepumpen, og følgelig varmen den avgir. Hvis varmepumpehuset ikke er formet riktig, kan det gi utfordringer med avriming.

- Snakk alltid med forhandleren av varmepumpen for å avklare hvilket varmepumpehus som passer best til din varmepumpe.


Montere varempumpe

Du ikke har lov til å montere- eller utføre service på din egen varmepumpe. Det er strenge krav til at både bedriften og den fagkyndige må være sertifiserte til å montere varmepumpen. De står også ansvarlig hvis noe går galt som følge av monteringen.

Montering av varmepumpe

Hva koster varmepumpe inkludert montering?

Montering av en luft-til-luft varmepumpe koster ca. 6000,- kroner, men spesielle tilvalg som demontering av gammel varmepumpe, montering av varmepumpehus, eller lokale tilpasninger kan komme i tillegg.

Markedets billigste varmepumpe fra Qlima koster 4999,- hos Jula, og følgelig kan du få kjøpt en varmepumpe ferdig montert til kun ca. 11.000,- kroner. Men hvis du skal ha en bra varmepumpe må regne med mellom 20.000 til 30.000,- inkludert montering.

Støtte fra Enova

Enova har fjernet støtten til luft-til-luft, luft-til-vann, og avtrekks varmepumper. Men de tilbyr inntil 10.000,- kroner i støtte hvis du skal investere i væske-til-vann varmepumper, og vannbåren varme. Dette kan endres fortløpende.


Vedlikehold av varmepumpen

Som nevnt tidligere har du ikke lov til å utføre service på din egen varmepumpe. Dette må fagkyndige gjøre minimum 2 ganger innen de første fem årene, og helst hvert andre år, løpende. Kontakt RSOF AS som utfører service på alle varmepumper.

Hva kan du rengjøre selv?

Det du må gjøre selv er å rengjøre luftfilteret på innedelen annenhver uke, eller etter behov. Dersom filtrene ikke blir rengjort vil dette medføre redusert kapasitet og energieffektivitet, på samme måte som.

Husk også å rengjør den delen av varmepumpen som er montert utendørs, men aldri spyl den med vann, og unngå å plasser noe foran eller ved siden av utedelen da det vil redusere optimal luftsirkulasjon.

Se rengjørings-guide fra Toshiba og Mitsubishi.


Hvor lønnsomt er varmepumpe?

Spar mye penger med varmepumpe

I følge Norsk varmepumpeforening er varmepumpe en god investering. En husholdning med et årlig strømforbruk på 25.000,- kroner, kan ha betalt ned investeringen etter 3 år, og så spare ca. 730,- kroner påfølgende måned, hvert år (sammenlignet med vanlige panelovner).

Dette regnestykket tar utgangspunkt i en varmepumpe som koster 15.000,- kroner. Husk at montering kommer i tillegg på ca. 6000,- kroner.

Hvem bør kjøpe varmepumpe

Hvis du kjenner deg igjen i flere av følgende punkter så anbefaler vi på det sterkeste at du investerer i en varmepumpe.

- De som bor i et område med milde vintre eller har lang fyringssesong.
- De som bruker panelovner til oppvarming i dag.
- De som har åpen planløsning slik at varmen fordeles fritt.
- De som har alternative varmekilder for de kaldeste periodene.
- De som bor i en bolig der det ikke er aktuelt å etterisolere eller bytte vinduer.


Plassering av varmepumpe

Luft til luft-varmepumper kommer både med vegg- og gulvmodeller. Veggmodellen monteres høyt på veggen, mens gulvmodellen monteres på gulvet, begge i oppholdsrom hvor du tilbringer mest tid.

Veggmodell

Varmepumper med innendørs veggmodell er de mest populære. De fungerer best i rom med god takhøyde, og når de monteres minimum 10 cm fra taket. På den måten får de spredt varmen bedre utover i hele rommet.

Gulvmodell

Hvis du sliter med kalde gulv vil du ha størst effekt av å velge en varmepumpe med innendørs gulvmodell, fordi den sprer varmen ut langs gulvet, samtidig som den sprer varme rett ut i rommet. Gulvmodell gir også god effekt under store vinduer med dårlig isolasjon og varmetap.

Les mer om plassering av varmepumpe til montering ned mot gulvet hos Viivilla.


Ulike typer varmepumpe

Det finnes flere typer varmepumper, og det er fordeler og ulemper med alle avhengig av hvor i Norge du bor, og hvordan type oppvarmingssystem du har fra før. Vi har samlet en fin oversikt over de vanligste typene varmepumper.

Luft til luft varmepumpe

✔️ Henter luft utenfra
✔️ Enklere å montere
✔️ Kan produsere kjøling

Luft-til-luft varmepumper er den mest solgte typen varmepumpe i Norge, og det er disse vi har testet øverst i dette innlegget. Den typen teknologi henter varm- eller kald luft fra utedelen, og varmer- eller kjøler dette til ønsket temperatur ut via innedelen.

Du må være klar over at effekten til en luft til luft varmepumpe reduseres i tråd med temperaturen utendørs. Det betyr at varmepumpen ikke klarer å produsere tilstrekkelig med varme i -30°C, sammenlignet med plussgrader.

Eksempel: Varmepumpen Electric Kaiteki 6300 fra Mitsubishi har en varmekapasitet på 6300 W ved pluss 7°C, og 3200 W ved minus 15°C.

Luft til vann varmepumpe

✔️ Henter luft utenfra
✔️ Enklere å montere
✔️ Gir 3.5 ganger mer energi enn den bruker

Luft-til-vann varmepumper er et godt alternativ fordi det gir en jevnere utnyttelse av energien, men det egner seg best i områder med en relativt høy og jevn temperatur i løpet av vinteren, som på fjellet eller ved kysten.

Denne typen varmepumpe henter også varmen fra luften utendørs, men istedenfor å blåse det inn i huset, føres varmen i boligens vannbårne system slik som radiatorer. Dette er et vesentlig billigere alternativ enn panelovner.

Væske til vann varmepumpe

✔️ Henter væske fra bakken
✔️ Stabil temperatur året rundt
✔️ Mest effektive varmepumpen

Væske-til-vann varmepumper er det beste alternativet for de som har et vannbårent varmesystem (radiator, gulvvarme) fra før, eller de som skal varme opp boliger over 30.000 kWh per år. Har du ikke vannbårent varmesystem, kan Enova gi deg støtte.

Sammenlignet med luft til luft varmepumper er det større kostnader til installasjon av væske-til-vann varmepumper. De krever også vesentlig mer plass tilsvarende et kjøleskap, men det er ingen motor på husveggen.

Væske-til-vann varmepumper bruker energi lagret i fjell, jord eller sjø til å varme opp vann til radiatorer eller vannbåren gulvvarme.


Varmepumpe pris

Prisen på en god varmepumpe avhenger av flere ting slik som type varmepumpe, hvor stor varme- og kjøle kapasitet den har, hvor energieffektiv den er, lydnivå, design, og funksjoner.

Hvis vi tar utgangspunkt i den typen folk flest kjøper (luft-til-luft), så koster en god varmepumpe mellom 15.000,- til 25.000,-. Husk at montering på ca. 6000,- kommer i tillegg.