Hva er komfyrvakt, og hvorfor trenger du det?
En komfyrvakt er en smart enhet som overvåker koketoppen din og automatisk kutter strømmen hvis det oppstår fare for brann. Den beskytter hjemmet ditt mot en av de vanligste årsakene til boligbranner, nemlig matlaging som går galt.
Komfyrvakten har vært lovpålagt i nye boliger siden 2010, og i forbindelse med oppussing av eldre kjøkken. En komfyrvakt registrerer uvanlige mønstre som høy varme over tid eller manglende bevegelse, og forhindrer potensielt livstruende situasjoner.
Hvordan fungerer en komfyrvakt?
En komfyrvakt består vanligvis av en sensor som monteres over koketoppen, og en bryter som kobles til strøm. Sensoren overvåker temperatur, tidsbruk og bevegelse når du lager mat.
Dersom den registrerer unormale forhold, som for høy varme uten aktivitet over tid, vil bryteren automatisk kutte strømmen til koketoppen. Dette skjer helt automatisk, og kan derfor forhindre at en liten forglemmelse blir til en stor ulykke.
Vanlige problemer med komfyrvakt
Selv om komfyrvakter er laget for å øke sikkerheten, kan de noen ganger skape irritasjon. De vanligste problemene handler om at komfyrvakten piper.
Overoppheting: Komfyrvakten piper hvis en gryte eller panne blir for varm, noe som kan føre til brannfare. Dette er en viktig advarsel om at temperaturen må senkes umiddelbart.
Manglende tilsyn: Dersom komfyren er på i lengre tid uten at sensoren registrerer bevegelse på kjøkkenet, aktiveres alarmen for å hindre ulykker dersom du har glemt maten.
Røykutvikling: Sterk røyk fra mat som svir seg eller koker over kan utløse alarmen, siden røyk ofte er et tidlig tegn på branntilløp.
Feil plassering: Om sensoren er montert feil eller sitter for nær varmekilder, kan den feiltolke situasjoner som brannfare og pipe uten grunn.
Feil på sensor eller lavt batteri: Mange komfyrvakter piper også for å varsle om tekniske feil, som lavt batteri i sensoren eller andre vedlikeholdsbehov.
Hva gjør du når komfyrvakten piper?
Når komfyrvakten piper, er det viktig å handle raskt. Gå til koketoppen og sjekk om maten koker over, svir seg, eller om det er annen årsak til røykutvikling.
Dersom alt ser trygt ut, kan du trykke på reset knappen på komfyrvakten for å dempe alarmen. Dersom det er en reell fare, fjern kjelen eller pannen fra varmen umiddelbart.
Hva om komfyrvakten ikke fungerer?
Hvis komfyrvakten ikke fungerer bør du sjekke strømtilkoblingen, sikringer, batteriet til sensoren, og forsøke en enkel omstart. Les mer om alle stegene du bør foreta deg på nettsiden til EL Alliansen AS.
Hvordan skru av komfyrvakt alarm
Dersom komfyrvakten har utløst alarm uten at det er fare, kan du skru av alarmen ved å trykke på reset knappen. På noen modeller må du holde knappen inne i noen sekunder. Husk alltid å undersøke årsaken først, slik at du er sikker på at det ikke er en reell fare.
Er det lov å montere komfyrvakt selv?
Det finnes to ulike typer komfyrvakt, og kun den ene kan du montere selv så fremt du vet hva du gjør. Dette handler om sikkerhet, både for deg selv og for de som bor rundt deg.
Plug-in: Dersom komfyrvakten er trådløs og kun krever tilkobling til vanlig stikkontakt, kan du montere den selv. Her er et eksempel på en komfyrvakt du kan montere selv:
Fastmontert: Dersom komfyrvakten krever fast elektrisk installasjon, må den monteres av en autorisert elektriker.
Hva koster det å montere komfyrvakt?
En komfyrvakt koster som regel mellom 2000,- og 5000,- kroner, avhengig av modell og funksjoner.
Dersom du trenger hjelp av elektriker for å installere den, må du beregne en ekstra kostnad på mellom 1500,- til 3000,- kroner. Det anbefales å kjøpe kjøpe komfyrvakten fra elektrikerfirma da de ofte får bedre priser fra sin grossist.
Når er komfyrvakt påbudt?
Selv om eldre boliger opprinnelig ikke hadde krav om komfyrvakt, gjelder dagens regler dersom det gjøres vesentlige endringer.
Ifølge NEK 400 som er normen for elektriske installasjoner i Norge, må det installeres komfyrvakt hvis du oppgraderer det elektriske anlegget på kjøkkenet. Dette gjelder for eksempel når du
legger nytt elektrisk anlegg
bytter ut sikringsskap
totalrenoverer kjøkkenet
Formålet er å sikre at moderne sikkerhetskrav også gjelder ved større oppgraderinger, slik at boligen får samme brannsikring som nye boliger. Dermed er det ikke bare en anbefaling, men et faktisk krav dersom elektriske arbeider utføres i eksisterende kjøkken.
Forskjellige typer komfyrvakter
Det finnes ulike typer komfyrvakter som passer til forskjellige kjøkken og behov. Den mest vanlige typen er veggsensorer som monteres på veggen eller under kjøkkenviften.
Moderne platetopper kan ha integrerte komfyrvakter som er bygget inn i systemet. I tillegg finnes det komplette sikkerhetssystemer som overvåker flere aspekter ved matlagingen.
Valg av type avhenger av kjøkkenets utforming og dine personlige preferanser.