Er luftrenser nødvendig, og blir det mindre støv?

 
Luftrenseren Winix Zero Compact

Jeg har lenge klart meg fint uten en luftrenser her hjemme, men det interessante er at jeg alltid opplever færre plager hver gang jeg har testet luftrensere for nettsiden min, nå sist med Levoit Core 400S.

Plagene jeg opplevde året rundt før jeg fikk en luftrenser var tørr hud, røde øyne og hodepine. Jeg har også mild pollenallergi.

Det skal også sies at plagene mine forsterkes i vinterhalvåret grunnet lav luftfuktighet, selv med luftrenser. Derfor vurderer jeg å kjøpe en luftfukter frem mot høsten 2022, alternativt en luftvasker som er en luftrenser kombinert med en luftfukter.


Er luftrenser nødvendig

Hvorvidt en luftrenser er nødvendig avhenger veldig av hvilke plager du har, og i hvilken grad du påvirkes negativt av de. Det var bare tilfeldig at jeg oppdaget at en luftrenser fungerte godt mot mine plager. Les mer hos Norges Astma- og Allergiforbund.

Hvis det er noen som absolutt burde vudere å investere i en god luftrenser så er det personer med allergier (støv, pollen), astma og luftveisproblemer.

Hvis du skal gå til innkjøp av en luftrenser så er det dessverre mye juksing med spesifikasjoner fra levernadører fordi det ikke er en bransjestandard. Jeg anbefaler at du leser vår guide: Hvordan velge riktig luftrenser?.


Hva gjør en luftrenser

Så hvordan renser luftrenseren egentlig luften?

La oss ta utgangspunkt i min favoritt, Winix Zero Compact med 4-trinns filtrering. Den har en luftstrøm på 250 m3/t som gjør at den fungerer best i rom fra 13 - 35 kvm, avhengig av hvor store plager du har.

For personer med:

  • Store plager anbefaler vi å bruke luftrenseren i rom opp til 13 kvm.
    Luften vil sirkulere 8 ganger i timen.

  • Normale plager anbefaler vi å bruke luftrenseren i rom opp til 21 kvm.
    Luften vil sirkulere 5 ganger i timen.

  • Milde plager anbefaler vi å bruke luftrenseren i rom opp til 35 kvm.
    Luften vil sirkulere 3 ganger i timen.

Hvis du har milde plager og plasserer den i en rom på ca. 35 kvm vil den være kraftig nok til å sirkulere- og filtrere partiklene i luften, i rommet tre ganger i timen.

  1. Først filtreres partiklene i luften gjennom et forfilter som samler store støvpartikler, lo og dyrehår, slik at de andre filtrene varer lenger.

  2. Deretter filtreres det gjennom et karbonfilter (kullfilter). Her fanges organiske partikler fra luften som kan oppstå ved matlaging, kjæledyr og sigarettrøyk.

  3. Så filtreres partiklene i luften gjennom HEPA filteret som fjerner 99,97% av alle støvpartikler i luften som fint støv, allergener, sopp og pollen. Kullfilteret og HEPA filteret er i dette tilfelle satt sammen som en enhet.

  4. Samtidig har luftrenseren PlasmaWave®-teknologi. Dette skaper hydroksylmolekyler i luften som naturlig nøytraliserer virus, bakterier og gasser uten å produsere skadelig ozon.


Blir det mindre støv

Når luftrenseren har gjort jobben sin i minimum en time, så blir det mindre støv i luften fordi støvet og alle de andre partiklene fester seg i filtrene i luftrenseren. Derfor er det viktig å ha en kraftig luftrenser som klarer å presse luften gjennom et HEPA filter.

HEPA filter kommer i ulike klassifiseringer og desto bedre filter, jo tettere er det, og følgelig trens det en kraftigere luftstrøm (viftekapasitet) til å trekke luften med støvet gjennom.

Noen luftrensere har også en funksjon som heter ionisering, som betyr at støvet samler seg i luften, og på den måten skal flere støvpartikler feste seg til filteret, og følgelig blir det enda mindre støv.


Partikkelsensor

Vi anbefaler at du aldri kjøper en luftrenser uten at den har en partikkelsensor. Den regulerer automatisk hastigheten i forhold luftkvaliteten i rommet. Hvis luftkvaliteten er lav, øker viftehastigheten midlertidig for raskt å oppnå bedre luftkvalitet.

 
 
Forrige
Forrige

11 Tips: Hvordan få et bedre inneklima

Neste
Neste

Hvordan vaske sko i vaskemaskinen?